Jonavos rajone patvirtintas kiaulių maras: teks sunaikinti 23 tūkst. kiaulių

Bendrovei „Beržų kompleksas” priklausančioje kiaulių fermoje (Šilų kaimas, Jonavos r.) patvirtintas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys. Naujausiais duomenimis, fermoje laikomos 23 464 kiaulės ir tai iki šiol didžiausias AKM židinys Lietuvoje. Tai LRT RADIJUI patvirtino Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

„Bus pradedami kiaulių gaišinimo darbai“, – LRT RADIJO laidai „Ryto garsai“ sako Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas V. Paulauskas.

Kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas teigia, kad nuostoliai sieks apie 4–5 mln. eurų. Anot jo, bendrovė nuostolių patirs ne tik dėl kiaulių sunaikinimo, bet ir dėl nepanaudotų pašarų atsargų, medikamentų.

Pasak jo, kompleksas anksčiau nukentėjo nuo klasikinio kiaulių maro, tad jau buvo pritaikęs reikiamus biosaugos reikalavimus. V. Paulauskas spėja, kad šį kartą užkratas pateko dėl žmogiškosios klaidos.

„Žmogiškasis faktorius, greičiausiai, čia suveikė, bet pats virusas oru neskrenda, jis kažkokiu būdu turėjo patekti. Manyčiau žmogiškoji klaida“, – teigė jis.

Anksčiau komplekse įvesti veiklos apribojimai ir pradėtas skubus įtariamo protrūkio tyrimas. Anot V. Paulausko, išvados dėl aplinkinių fermų turėtų paaiškėti penktadienį popiet.

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialsitai prašo ūkininkus stebėti auginamų kiaulių sveikatos būklę bei griežtai laikytis biosaugos priemonių. Kilus bet kokiam užkrečiamosios ligos įtarimui informuoti tarnybą visa parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

Jei pasitvirtins, jog į fermą pateko virusas, tai bus antras didelis nuo šios ligos nukentėjęs ūkis per pastaruosius pusketvirtų metų, kai Lietuvoje išplito afrikinis kiaulių maras, – 2014 metais Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone liga sunaikino 19 tūkst. kiaulių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Taip pat siūloma Baudžiamąjį kodeksą papildyti nuostata, kad nuo vienų iki trejų metų nelaisvės grėstų už žiaurų elgesį su gyvūnais, jei tokie veiksmai būtų viešinami, išsakomas ketinimas juos tęsti, veikiama asmenų grupėje" - o turim: GRUPĖ susimokiusių asmenų VIEŠAI ŽADA tūkstančius gyvūnų žudyt: iki gyvenimo pabaigos jiems iš kalėjimų neišeit!

...

... portretas
Jei taip maras Seime, tai irgi visą Seimą naikintume?..

durdom

durdom portretas
durdom, taigi visos kiaulytes sveikos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių