Po STT vizitų – mįslės

Įmonei "Palangos komunalinis ūkis" ilgą laiką vadovavęs ir, kurorto vadovų įsitikinimu, miestą pagražinęs Konstantinas Skierus prieš kelias dienas atsisveikino su pavaldiniais ir bendradarbiais. Bemaž metus paskui šį vyrą besivelkantis įtarimų šleifas, panašu, pagreitino šį apsisprendimą.

Įmonei "Palangos komunalinis ūkis" ilgą laiką vadovavęs ir, kurorto vadovų įsitikinimu, miestą pagražinęs Konstantinas Skierus prieš kelias dienas atsisveikino su pavaldiniais ir bendradarbiais. Bemaž metus paskui šį vyrą besivelkantis įtarimų šleifas, panašu, pagreitino šį apsisprendimą.

Liudijo pavaldiniai

Apie tai, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ėmėsi K.Skieraus darbo tikrinimo ir metė jam įtarimus, tapo viešai žinoma praėjusių metų spalį.

Tada buvo ką tik garsiai nuskambėjusi istorija, susijusi su Visagino savivaldybės mere Dalia Štraupaite, įtariama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Pernai rudenį kalbėta, esą ir K.Skierus susitepęs panašiais darbais, tai yra, įmonės darbininkai dirbo jo paties ūkyje, o alga jiems buvo mokama iš įmonės biudžeto.

Skirtingai nei Rytų Lietuvoje, pajūryje tokių įtarimų sulaukęs įmonės vadovas nuo pareigų nebuvo nušalintas, jis dirbo tą patį darbą – vadovavo bendrovei "Palangos komunalinis ūkis", kurios akcijas valdo Palangos savivaldybė.

Pareigūnai išsivežė įmonės dokumentus į Klaipėdą, kur STT tyrėjai aiškinosi galimus K.Skieraus nusižengimus įstatymui.

Į apklausas buvo kviečiami bendrovės darbininkai. Jie buvo klausinėjami, ar kada dirbo direktoriaus namuose bei ūkyje darbo metu, kas už tą laiką jiems mokėjo atlyginimą.

Panašių dalykų klausta ir tiesioginių K.Skieraus vadovų.

Pernai spalį kalbinamas K.Skierus teigė neabejojantis, jog netrukus, kai tik pareigūnai išstudijuos paimtus dokumentus, įsitikins, kad jokios žalos niekam nepadaryta, jis pats naudos neturėjo, todėl įtarimai bus panaikinti.

Tada vyras apgailestavo tik dėl vieno – dėmę nuo jo gero vardo nebus lengva nuplauti ir svarstė, kiek laiko gali prireikti tikrajai tiesai išaiškinti.

Dalį įtarimų panaikino

Netrukus sukaks metai nuo tyrimo pradžios. Panašu, kad K.Skieraus nuogąstavimai pildosi. Vis dar neaišku, kada tyrimas bus baigtas.

Tiesa, gegužės mėnesį kai kas esminio įvyko.

Pasak STT tyrėjų, dalis įtarimų buvo atšaukti. Nuo pavasario K.Skierus įtariamas tik vienu nusikaltimu – apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Už šį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato bausmę nuo baudos bei arešto iki laisvės atėmimo ketveriems metams. Bausmės dydis priklauso nuo kaltinamo žmogaus asmens, žalos dydžio bei jo paties pozicijos.

Panašu, kad ikiteisminis tyrimas artėja prie pabaigos.

Bylos tyrimą kuruojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Vitalijus Gulenkovas atostogauja.

Jo tiesioginis viršininkas, skyriaus vyriausiasis prokuroras Jevgenijus Michailovskis buvo itin lakoniškas. Jis tikino, kad ikiteisminis tyrimas tebevyksta ir patvirtino, jog Klaipėdos miesto apylinkės teismo rugpjūčio 10 d. sprendimu K.Skierus nušalintas nuo pareigų pusei metų.

Paprastai tokia griežta priemonė skiriama ikiteisminio tyrimo pradžioje, ja siekiama apsaugoti liudytojus nuo galimo poveikio, kad nusikaltimas būtų ištirtas kaip galima greičiau ir nešališkiau, be to, taip siekiama užkirsti kelią naujų nusikaltimų darymui.

Nušalinimas nuo pareigų reiškia, kad žmogus nurodytą laiką negaus algos. O norėdamas išsaugoti galimybę nemokamai gydytis, pats turės sumokėti privalomąjį sveikatos draudimo mokestį.

Gavo išeitinę pašalpą

Nelaukęs, kol sprendimas nušalinti nuo pareigų įsiteisės, nemažai metų vadovavęs bendrovei K.Skierus paprašė nutraukti darbo santykius šalių susitarimu.

Dabar jo nušalinimas nuo tarnybos labiau primena formalumą, nes prašymą išleisti į pensiją bendrovės direktorius parašė dar prieš tai, kai buvo informuotas apie šį teismo sprendimą.

Tiesa, prieš tai jo gynėjas advokatas Petras Žekys surašė dokumentą Klaipėdos apygardos teismui, kuriuo prašo panaikinti nušalinimą nuo pareigų.

Šį prašymą teismas gavo paskutiniąją rugpjūčio dieną, o nagrinėti ketina rugsėjo pabaigoje.

Pats tokio apsisprendimo nesieja su nušalinimu nuo pareigų.

"Išėjau savo noru ir apie tai galvojau jau seniai. Dar gegužę Palangos savivaldybės administracijai buvau užsiminęs, kad šis sezonas man – paskutinis, kai jis pasibaigs, pasitrauksiu. Taip nusprendžiau todėl, kad naujam sezonui įmonė turi pradėti ruoštis vos tik pasibaigus senajam. Kovo mėnesį sulaukiau pensinio amžiaus, dabar man – 63-eji. Jei dirbčiau iki pavasario ir tik tada išeičiau, įmonei būtų šokas, sezonas būtų sužlugdytas. Būtent todėl dabar išeinu, kai įmonė yra geroje padėtyje", – tikino K.Skierus.

Bendrovės direktorius gavo keturių algų dydžio išeitinę išmoką, tiek, kiek priklausė pagal įstatymą aštuonerius su puse metų dirbusiam žmogui.

K.Skierus yra ir Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patikėjo

patikėjo portretas
Gal vadovams protai pasimaišo.Pasakoja nesąmones,atrodo, kad visi tiki - norėjo išeiti , pasiimti kompensaciją ir taip pastoviai mulkina visus.Žmogelis skundė, ar jis neteisus,tik STT per švelniai žiūri.Kurą vogė,o pats 'taupė', kiek mašinų savo ir tarnybinių pakeitė, o pravažiuota ooo ir t.t.

R.

R. portretas
Sudėkit visų sekimo, tyrimo išlaidas ir paaiškės algoms seklių išleista 150 tūkstančių eurų, kad pateikt 300 eurų ieškinį... Kur logika ponai... Ar teisybės daugiau... Ar pinigų mažiau... :)

Koks netikėtumas!

Koks netikėtumas! portretas
Labas rytas STT!Pasirodo jūs dar esate?Tik toks ispudis, ka profesionalums kap ir pagaraves.Jeigu smulkmės nelaba supakuojame tai apie ryklius nėr ko ir galvuoti:D)Tokios naujoviškos technologijos o nesugebama nei video padaryti nei pokalbiu įrašus ant stalo padėti.O gal, kap kalbama, tokia medžiaga sekmigai dingsta pakeliui į teismą?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių