Slaptose pažymose apie „Revolut“ – ryšiai su Kremliumi?

Startuolio „Revolut“ vadovo Nikolajaus Storonskio tėvas – vienas iš aukštų Rusijos koncerno „Gazprom“ valdininkų, išsiaiškino LRT Tyrimų skyrius, rašo LRT.lt.

Portalo teigimu, „Revolut“, tokią informaciją neigęs, po LRT Tyrimų skyriaus pateiktų dokumentų vis dėlto informaciją patvirtino.

„Ši medžiaga greičiausiai pateikta ir slaptose Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymose apie „Revolut“, skirtose parlamentarui Stasiui Jakeliūnui. Ten greičiausiai minimi ir duomenys apie „Revolut“ serverius, esą perkeliamus į Rusiją, – tai reiškia, kad prie duomenų prieigą galėtų gauti ir Rusijos saugumas“, – rašo LRT.lt.

LRT Tyrimų skyriui pavyko išsiaiškinti, kad „Revolut“ įkūrėjo N. Storonskio tėvas yra Nikolajus Mironovičius Storonskis – „Gazprom“ tyrimų centro „Gazprom promgaz“ generalinio direktoriaus pavaduotojas mokslui. N. M. Storonskis - ne tik tyrimų centro pareigūnas, bet ir Rusijos valdžios apdovanotas ordinu už nuopelnus tėvynei, taip pat du kartus garbės sertifikatais įvertintas paties „Gazprom“.

Tai reiškia, kad prie duomenų prieigą galėtų gauti ir Rusijos saugumas

ELTA primena, kad, „Revolut“ Lietuvoje gavus specializuoto banko licenciją ir planuojant teikti indėlių bei paskolų paslaugas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas S. Jakeliūnas kreipėsi į FNTT ir VSD.

S. Jakeliūnas tarnybų prašė pateikti turimą informaciją apie šio banko įkūrėjų, steigėjų, vadovų verslo modelį. Pasak S. Jakeliūno, iš žiniasklaidos susidarė įspūdis, kad tai yra gana agresyvus būdas steigti ir plėtoti banką, be to, esą viešai minint šio banko akcininkus, paminėtas ir su Kremliumi siejamas rusų milijardierius Jurijus Milneris.

Gavęs FNTT ir VSD atsakymus, S. Jakeliūnas sakė, kad jie susirūpinimą tik patvirtina. Jis taip pat sakė, kad artimiausiu metu bus planuojamas susitikimas su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovu, Lietuvos banko, FNTT ir VSD vadovybėmis.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas anksčiau teigė, kad „Revolut“ veikla šiuo metu nekelia jokių rizikų.

Tuo metu finansų ministras Vilius Šapoka, komentuodamas S. Jakeliūno veiksmus, atkreipė dėmesį, kad „atsargumas yra gerai, tačiau jis neturi virsti paranoja, užkertančia kelią tapti inovatyvia ir pažangia valstybe“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai ar reikia suprast kad Maskva per 'Revolut' nori iš mūsų atsiimt tai ką per 'Snorą' prarado?..

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Viena iš rusų hibridinio karo pagrindinių ginklų yra bankininkystė.Lietuvoje jau nemažai rusiškų finansinių žaliūjų žmogeliukų.

Anonimas

Anonimas portretas
Norėjau pasakyti "išgis"...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių