„Telia“: ateina 3G ryšio pabaigos pradžia

  • Teksto dydis:

Kaip sako klasikai, gyvenimas nestovi vietoje. Europos ryšio inovacijų priešakyje esanti Lietuva pamažu artėja prie dar vieno svarbaus ryšio technologijų pokyčio.

 „Telia“ pradėjo didinti 4G LTE mobiliojo ryšio tinklo talpą ir greitį prijungdama dalį iki šiol tik 3G technologijai skirtų dažnių. Tai reiškia laipsnišką 3G technologijos saulėlydį ir perėjimą prie gerokai efektyvesnio dažnių panaudojimo, rašoma bendrovės pranešime spaudai.

Klientams, anot bendrovės, dėl to jau dabar didėja mobiliojo interneto sparta.

Balso ir duomenų perdavimas vyksta radijo bangomis, kurios yra padalintos į skirtingas dažnių juostas ir tam naudojamos skirtingų kartų ryšio technologijas. Tačiau sparčiai augant mobiliųjų duomenų vartojimui, perduoti informaciją tais pačiais dažniais yra daug efektyviau naudojant naujus ryšio sprendimus.

„Plėtojant išmanias technologijas pirmiausiai turime sumaniai panaudoti esamus išteklius, todėl iš senesnės kartos 3G ryšio paėmėme dalį dažnių ir priskyrėme juos 4G dažnių juostai. Tai leidžia beveik 50 proc. padidinti LTE ryšio talpą stotyse, o duomenų parsisiuntimo sparta „Telia“ LTE ++ tinkle gali padidėti papildomais 70 megabitų per sekundę (Mb/s)“, – sako technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius. 

Šis mobiliojo ryšio tinklo išplėtimas 3G dažnių sąskaita pirmiausiai buvo sėkmingai išbandytas Alytuje. O nuo liepos gerokai didesnę spartą tinkle pajus tankiai apgyvendintų sostinės apylinkių gyventojai, taip pat Elektrėnų, Kaišiadorių, Šalčininkų ir kitų aplinkinių miestelių žmonės. Pakeitimai tinkle bus atlikti iki vasaros pabaigos.

Pasak A. Šemeškevičiaus, 3G technologija perduodamų duomenų srautas jau ne vienerius metus yra nusistovėjęs, o ateities tendencija – mažėjanti. Teoriškai, 3G technologijos dažnių juostas jau dabar galima būtų panaudoti daug spartesniam 4G ryšiui, kuris stipriai išplėstų tinklo spartą. Tačiau Lietuvoje dar yra nemažai naudojamų ir vis dar parduodamų įrenginių, kurie nepalaiko 3G ir 4G ryšio technologijų.

„Europoje ir pasaulyje daug diskutuojama kuri technologija pasitrauks pirmiau - 2G ar 3G? Tačiau senų įrenginių paplitimas, operatorių turimi dažniai, duomenų vartojimas bei poreikis talpai kiekvienoje šalyje yra labai skirtingas. Lietuvoje labiausiai tikėtina, kad būtent 3G taps pirmąja ryšio technologija, kurios dažnių spektras bus perleistas esamai 4G ir ateinančiai 5G technologijai. Kadangi tai sudėtingas ir daug pasiruošimo reikalaujantis darbas, bet kokiu atveju tai nutiks ne anksčiau nei 2020 metais“, – kalbėjo A. Šemeškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių