Trys Jonavos mokyklos įpareigotos nutraukti maitinimo paslaugų pirkimus

  • Teksto dydis:

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo tris mokyklas Jonavoje nutraukti maitinimo paslaugų pirkimus, kuriuose laimėtoja buvo pripažinta viešoji įstaiga „Kretingos maistas“.

Raimundo Samulevičiaus progimnazija, „Neries“ pagrindinė mokykla ir Jeronimo Ralio gimnazija įpareigotos pirkimus nutraukti, VPT nustačius juose ne vieną pažeidimą, tarp kurių – neracionalus lėšų naudojimas bei konkurencijos ribojimas.

R.Samulevičiaus progimnazijos pirkimo vertė - 96 tūkst. eurų, „Neries“ pagrindinės mokyklos - 105 tūkst. eurų, J.Ralio gimnazijos - 88 tūkst. eurų su PVM. Kaip pažymi VPT, visos vertės – didesnės, nei numatyta maitinimui skirtuose asignavimuose, be to, į jas nebuvo įtraukti maisto gamybos įkainiai – kriterijus, pagal kurį atsirinktas pirkimų laimėtojas.

Visų pirkimų laimėtoja buvo pripažinta VšĮ „Kretingos maistas“, pasiūliusi vos 0,01 euro gamybos įkainį vaikui. Tuo metu kiti dalyviai siūlėsi gaminti už 0,45 euro mokiniams ir 0,29 euro – ikimokyklinio amžiaus vaikams.

„Žemiausia kaina – blogas vertinimo kriterijus, kalbant apie maitinimo paslaugų pirkimą. Vargu ar galima užtikrinti pilnavertę ir sveiką mitybą mokyklose, kai patiekalo gamyba įkainojama vos vienu eurocentu – nerealiai žemą įkainį, kurį, tikėtina, bus bandoma kompensuoti įsigyjant pigesnius maisto produktus gamybai“, - pranešime teigia VPT direktorė Diana Vilytė.

Vertinant šiuos tris pirkimus VPT taip pat domino ir sutapimai: identiški dokumentai, identiškas dalyvių sąrašas, tas pats laimėtojas. Į visų pirkimų komisijas Jonavos rajono savivaldybė delegavo du tuos pačius savo darbuotojus.

„Visuose trijuose pirkimuose konstatuoti pažeidimai, kaip ir jų sąlygos, protokolai, dalyvių pasiūlymai ir net pasikartojančios klaidos – identiški: blogai apskaičiuotos pirkimo vertės, į jas neįskaičiuotos gamybos išlaidos, neužtikrintas racionalus lėšų naudojimas, dirbtinai ribota tiekėjų konkurencija, netikslūs ir neaiškūs pirkimo dokumentai. Visuose trijuose pirkimuose iš tiekėjų reikalauta būti įsidiegus vadybos sistemas, pavyzdžiui, Darbuotojų saugos ir sveikatos, Maisto saugos, Kokybės ir Aplinkos apsaugos, kas, tarnybos nuomone, riboja tiekėjų, ypač smulkaus verslo, dalyvavimą šiuose pirkimuose“, - aiškina tarnyba.

Pasak D.Vilytės, tokiu būdu šiuose pirkimuose buvo dirbtinai apribota galimybė dalyvauti smulkiems rinkos dalyviams.

Jonavos rajono tarybos sprendimu miesto mokyklos maitinimo paslaugas perka grupėmis, kurių kiekvienoje yra viena didesnė ir kelios mažesnės mokyklos. Taryba taip pat yra nustačiusi mokiniui skiriamo maisto įkainius, tad pirkimuose pasiūlymai vertinti tik pagal tai, už kiek maistą siūlo pagaminti tiekėjas.

Analizuodama maisto produktų ir maitinimo paslaugų viešuosius pirkimus, VPT dar pernai konstatavo, kad 56 proc. rinkos dalijasi trys įmonės – bendrovė „Sanitex“ bei per akcininkus susijusios VšĮ „Kretingos maistas“ ir bendrovė „Pontem“. Tuo tarpu likusius 44 proc. rinkos sudaro 252 bendrovės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
tai, kad tas kretingos maistas ir kaune rupinasi maitinimu, idomu ar toki atstuma vazineti apsimoka i kauna :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių