„Utenos trikotažas“ jungiasi prie „Greenpeace“ projekto už švarią madą

  • Teksto dydis:

Tekstilės gamybos įmonė „Utenos trikotažas“ 2017 m. oficialiai prisijungė prie „Greenpeace“ projekto „Detox“.

Iki 2020 m. „Utenos trikotažas“ įsipareigoja savo gamybos grandyse eliminuoti žaliavas, galinčias turėti neigiamą poveikį žmogui ar aplinkai visuose produkto gyvavimo etapuose – nuo gamybos pradžios ir pakavimo iki drabužių dėvėjimo, skalbimo, rūšiavimo ir perdirbimo. „Detox“ projekte dalyvauja 78 bendrovės iš viso pasaulio, tarp kurių „Valentino“, „Benetton“, „Levis“ ir kiti. SBA koncerno įmonių grupei priklausantis „Utenos trikotažas“ tapo pirmąja Lietuvos bendrove, dalyvaujančia projekte.

„Jau nuo 2012 m. „Utenos trikotažo“ strategija yra nukreipta į aukštesnės pridėtinės vertės, ekologiškus, aukštos kokybės gaminius. Turime stiprių klientų, kurie vertina novatoriškas medžiagas, jiems aktualūs aplinkosaugos klausimai ir perkamos produkcijos reikšmė aplinkai plačiąja prasme – tai yra pagreitį įgaunanti pasaulinė tendencija, kuriai sąmoningai ir nuosekliai ruošėmės“, – sako „Utenos trikotažo“ generalinis direktorius Algirdas Šabūnas.

Pasiruošimas prisijungti prie „Greenpeace“ iniciatyvos „Utenos trikotažui“ truko keletą metų. Nuo 2014 m. buvo investuojama į įvairius laboratorinius bandymus ir tyrimus, bendrovės specialistai skyrė daug laiko peržiūrėti visas gamybos grandis, reguliariai atliekami išsamūs tiekėjų įvertinimai. „Detox“ įsipareigojimas papildys iki šiol pelnytus bendrovės veiklos įvertinimus (pvz., „Global Organic Textile Standart“, „Organic Content Standart“ ir kt.), žyminčius ekologišką ir socialiai atsakingą gamybą.

„Mūsų gamyboje jau seniai nenaudojamos kenksmingos medžiagos, o atskiruose gamybos etapuose išsiskiriantys cheminiai junginiai neviršija leistinų normų. Po „Greenpeace“ keliamų reikalavimų išpildymo „Utenos trikotažas“ galutinai atsisakys net ir leistinų normų nepageidaujamų medžiagų – tokie pasiekimai vertikaliai integruotose gamybos įmonėse yra itin retas reiškinys. Be „Utenos trikotažo“ yra vos kelios tokios gamybos įmonės visame pasaulyje, kurios įvykdė „Greenpeace“ keliamas sąlygas ir gavo teisę prisijungti prie Detox“ projekto. Tai dar vienas svarbus bendrovės žingsnis įtvirtinant savo išskirtinumą konkurencingoje tekstilės rinkoje,“ – priduria A. Šabūnas.

„Greenpeace“ nuo 2011 m. aktyviai kovoja su teršalais tekstilės pramonėje. Aplinkosaugininkai identifikavo 11 tekstilės pramonėje plačiai naudojamų cheminių medžiagų grupių, kurios kelia ypatingą susirūpinimą dėl jų poveikio žmogui ir aplinkai. Organizacija „Greenpeace“ reikalauja, kad didieji gamintojai ir jų tiekėjai iki 2020 m. įsipareigotų nebenaudoti šių pavojingų cheminių medžiagų gamyboje ir užtikrintų, kad jos nepateks į nuotekų vandenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių