V. Šapoka apie „Revolut“: atsargumas yra gerai, tačiau jis neturi tapti paranoja

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui dėl finansinių technologijų įmonės „Revolut“ besikreipus į valstybės institucijas, finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad atsargumas yra gerai, tačiau jis neturi virsti paranoja, užkertančia kelią tapti inovatyvia ir pažangia valstybe.

„Reaguojant į diskusijas apie naujų rinkos žaidėjų, tokių kaip „Google“, „Revolut“ ar „Nayax“, atėjimą į finansinių paslaugų rinką, labai svarbu matyti ir kalbėti apie du dalykus – atsiveriančias galimybes ir rizikų valdymą.

Bet koks proveržis ir inovacijų plėtra visuomet iškelia klausimų dėl vykstančių pokyčių saugumo užtikrinimo. Dėl to rizikas profesionaliai vertina bei už jas atsakomybę prisiima tiek mūsų šalies, tiek ir tarptautinės institucijos. Neturiu pagrindo abejoti nei Lietuvos banko, nei Europos centrinio banko išvadomis ir sprendimais išduoti licencijas finansų įstaigoms arba atsisakyti jas išduoti“, – komentare teigia V. Šapoka.

V. Šapoka tikisi, kad ateityje naujų ir sėkmingai veikiančių fintech bendrovių Lietuvoje bus tik daugiau, kadangi Vyriausybė yra išsikėlusi ambicingą tikslą – tapti Europos finansinių inovacijų centru.

„Drauge su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Lietuvos banku, Užsienio reikalų ministerija, „Investuok Lietuvoje“ ir kitomis atsakingomis institucijomis aktyviai dirbame kviesdami naujus investuotojus į Lietuvą. Rezultatai akivaizdūs – steigiasi įmonės, atsiranda naujos gerai apmokamos darbo vietos, kuriama aukšta pridėtinė vertė.

Neinvestuoti į ateitį yra rizikingiau, nei į ją investuoti.

Visame tame aš matau didelę ilgalaikę naudą – didėja konkurencija, teikiamos geresnės finansinės paslaugos gyventojams ir verslui, o Lietuva pasaulyje matoma kaip inovatyvi valstybė“, – sako V. Šapoka.

Pasak ministro, rizikų valdymas – neatsiejama tų galimybių dalis, o kilusi diskusija, jo manymu, yra naudinga visuomenei: esą ji skatina domėtis naujovėmis, apie jas diskutuoti, o svarbiausia – tobulėti.

„Atsargumas yra gerai, tačiau jis neturi virsti paranoja, užkertančia kelią tapti inovatyvia ir pažangia valstybe. Neinvestuoti į ateitį yra rizikingiau, nei į ją investuoti“, – sako finansų ministras.

ELTA primena, kad, „Revolut“ Lietuvoje gavus specializuoto banko licenciją ir planuojant teikti indėlių bei paskolų paslaugas, S. Jakeliūnas kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) ir Valstybės saugumo departamentą (VSD).

S. Jakeliūnas FNTT prašė pateikti turimą informaciją apie šio banko įkūrėjų, steigėjų, vadovų verslo modelį. Pasak S. Jakeliūno, iš žiniasklaidos susidarė įspūdis, kad tai yra gana agresyvus būdas steigti ir plėtoti banką, be to, esą viešai minint šio banko akcininkus, paminėtas ir su Kremliumi siejamas rusų milijardierius Jurijus Milneris.

Gauti FNTT atsakymai detalizuoja nerimą kėlusią informaciją apie įmonės akcininkus, ir šia informacija bus pasidalinta su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK), Eltai sakė S. Jakeliūnas. VSD informacijos tikimasi sulaukti kitą savaitę.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas anksčiau teigė, kad „Revolut“ veikla šiuo metu nekelia jokių rizikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Naujas Sorošas atsirado?.. didesnės šalys jau apdairesnės, tik Lietuva durnele liko?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių