V. Valvonis apie „Swedbank“ skandalą: nemanome, kad įtartini pervedimai pasiekė šalį

„Swedbank” patekus į pinigų plovimo skandalą, Lietuvos bankas neturi duomenų, kad įtartini pervedimai būtų pasiekę ir Lietuvą, „Verslo žinioms” sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis.

„Mes šiai minutei neturime kol kas jokių įtarimų, kad būtų kažkokios transakcijos į Lietuvą. Suprantu, kad žurnalistai ar dar kažkas tris Baltijos šalis suplaka į krūvą. Manau, ta banga atsirito pirmiausia per tai, kad tai siejama su „Danske Bank“ atveju ir skandalu. Turbūt yra logiška, kad iš „Danske Bank“ Estijos padalinio eidavo pavedimai į „Swedbank“ ar kažkur kitur”, – „Verslo žinioms” sakė V. Valvonis.

Jis taip pat sakė, kad Lietuvos bankas bet kokiu atveju informaciją patikrins.

Kaip skelbė ELTA, Švedijos televizijos kanalo SVT tyrimas parodė, kad milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai – Estijoje. SVT žurnalistai teigia susipažinę su dideliu paketu įslaptintų dokumentų dėl pervedimų tarp dviejų bankų klientų 2007-2015 metais. Tarp šių klientų – pašto bendrovės su juridiniais adresais Didžiojoje Britanijoje ir kompanijos be kontaktinių duomenų, nevykdančios jokios veiklos. Informacija apie tai pasirodė trečiadienį.

Eltai perduotame komentare „Swedbank“ grupės komunikacijos padalinio vadovas Gabrielis Franckė Rodau sakė, kad „Swedbank“ negali komentuoti informacijos, susijusios su konkrečiais klientais, ir turi laikytis banko konfidencialumo įsipareigojimų. Jis teigė, kad pinigų plovimo prevencija yra vienas iš banko prioritetų.

Tuo metu Lietuvos bankas sakė neturįs informacijos, kad „Swedbank“ būtų dalyvavęs pinigų plovimo sandoriuose. Tą patį, pasak Lietuvos banko, patvirtino ir kolegos iš Estijos bei Švedijos priežiūros institucijų.

Ketvirtadienį Švedijos finansų inspekcija (FI) pareiškė, kad žiniasklaidos reportaže išsakyti kaltinimai „Swedbank“ yra labai rimti. FI tikino, kad televizijos SVT reportaže atskleista informacija patvirtino grėsmę, jog Švedijos bankais buvo naudojamasi plaunant pinigus, tačiau „Swedbank“ atveju pinigų plovimo mastas buvo kur kas mažesnis nei „Danske Bank“.

Ketvirtadienį Lietuvos bankas paskelbė teiksiantis pagalbą Švedijos ir Estijos priežiūros institucijoms atliekant tyrimą, kuriuo siekiama patikrinti viešumoje pasirodžiusią informaciją dėl galimų pinigų plovimo atvejų, siejamų su „Swedbank“ grupe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
ar šį banką taip gina,kad ten buvo nausėda.

bliamba

bliamba portretas
Lietuvoj ! viskas kaip in YuoTube-Все существо его протестовало против краж, но не красть он не мог:))

...

... portretas
Chm: "Lietuvos bankas neturi duomenų, kad įtartini pervedimai būtų pasiekę ir Lietuvą" - ar galima paneigt kad teisingiau tai turėtų skambėt: 'LB labai tikis kad apie įtartinus pervedimus per Lietuvą niekas daugiau nesužinotų'.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių