Vaikai, kuriantys naujo šimtmečio Lietuvą

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Vilniaus rotušėje jau 16-ąjį kartą buvo apdovanoti talentingi ir gabūs vaikai. Šiemet dėl "Šimtmečio Maximalisto" vardo varžėsi daugiau nei 500 moksleivių iš visos Lietuvos.

Stipendijas, kurias įsteigė prekybos tinklas "Maxima", pelnė mokslo, muzikos, kūrybos ir meno, sporto, visuomeniškumo, ekologijos, inovacijų ir nuolatinio pažangumo srityse tikslus puoselėjantys 74 moksleiviai.

Rūpi visų gerovė

Sostinės Žirmūnų gimnazijos vienuoliktos klasės moksleivis Kristijonas Vėgėlė laureatu tapo jau ketvirtą kartą. Vaikinas pasižymi išskirtiniu iniciatyvumu, yra kupinas idėjų ir noro organizuoti naudingus visuomenei dalykus. "Daugiausia rūpinuosi gamtosauga, ekologija. Man visada kėlė nerimą šiukšlių gausa ir nusprendžiau pats imtis iniciatyvos mažinti atliekų kiekį, inicijuoti įvairius projektus", – pasakojo K.Vėgėlė.

Jis gautą premiją žada skirti visuomeninei veiklai – steigti prizus, organizuoti šviečiamuosius renginius, projektus.

Visuomeniškumas, bendruomeniškumas ir yra tai, ko reikia mūsų valstybei, ką jaunoji karta mums turėtų atnešti.

Savo tolesnei veiklai stipendiją žada skirti ir ne mažiau iniciatyvi marijampolietė Dovilė Lipnevičiūtė. Ji yra Marijampolės pagrindinės mokyklos "Šaltinis" moksleivė, klasės seniūnė, mokinių tarybos pirmininkė ir mokyklos tarybos narė. "Nuo šeštos klasės esu labai aktyvi ir nuolat dalyvauju kokioje nors veikloje. Išbandyti save visuomeniškumo srityje mane paskatino šiemet gautas miesto merės padėkos raštas už aktyvią veiklą ir iniciatyvas Marijampolės bendruomenėje. Man tai buvo itin didelis ir svarbus pasiekimas, verčiantis dar labiau įsitraukti į visuomenines veiklas", – pasakojo Dovilė.

Moksleivė dalyvauja ir savanorystės projektuose – Marijampolės gyvūnų mylėtojų asociacijoje rašo straipsnius, kelia skelbimus į interneto puslapius, padeda kabinti skelbimus mieste. Kaip savanorė dalyvauja įvairiuose renginiuose, kurie garsina ir gražina Marijampolę.

Padės jauniesiems talentams

"Lietuvos Maximalistų" stipendijos labai pasitarnauja ir ugdant jaunuosius talentus. Vilnietė Kotryna Teterevkova Lietuvą garsina plaukimo takelyje. Ji jaunimo čempionate yra laimėjusi pirmą vietą 100 m distancijoje plaukdama krūtine ir trečią – 200 m distancijoje. "Sportuoju nuo padinių klasių. Pirmus metus tik mokiausi plaukti, o po to tėtis nuvedė pas savo buvusį trenerį ir taip nuo 2011 m. pradėjau sportininkės kelią", – pasakojo 16 metų mergina. Stipendija jai labai padės rengiantis varžyboms. "Reikia ir masažo, ir treniruočių treniruoklių salėje", – sakė Kotryna.

Jauniausia maximalistė, septynmetė Darmilė Bosaitė savo šaliai atstovauja tarptautinėje šiuolaikinių šokių aikštelėje. Jos mama Aistė Bosienė teigė, kad mergaitė tik pradėjusi vaikščioti ir išgirdusi muziką nenustygdavo vietoje ir imdavo šokti. 3-ejų metų ji jau dalyvavo pasaulio čempionate, o po to ir įvairiausiose kitose varžybose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. "Man labai patinka, kai laimiu prizinę vietą, eiti į apdovanojimų ceremoniją, ypač kai esu ne Lietuvoje. Apsigaubiu Lietuvos vėliava pečius ir man būna taip gera, mano širdutė ima plakti labai greitai", – rašė Darmilė "Lietuvos Maximalistų" konkurso organizatoriams.

A.Bosienė sakė, kad stipendija labai padės dukros ugdymui. "Visose varžybose yra startiniai mokesčiai, taip pat kainuoja išvykos į tarptautinius renginius. Be to, ji yra solo šokėja ir teatralizuotiems pasirodymams reikia gaminti dekoracijas, siūti drabužius", – pasakojo talentingos šokėjos mama.

Rekordinis stipendijų fondas

Šiais metais rekordiškai didelį, 60 tūkst. eurų, stipendijų fondą įsteigusio lietuviško prekybos tinklo "Maxima" generalinė direktorė Kristina Meidė apdovanojimo vakarą moksleiviams sakė, kad jie jau rašo savo pirmąsias eilutes kito Lietuvos šimtmečio istorijoje. "Tad puoselėkite savo talentus, stiprinkite gabumus, nesustokite siekdami savo tikslų. Nepasiduokite, kai kelyje į pergalę bus sunkių momentų, būkite drąsūs ir veržlūs. Eikite pirmyn, siekite nepasiekiamo, nes būsimas Lietuvos šimtmetis jau yra jūsų rankose", – linkėjo K.Meidė.

Konkurso vertinimo komisijos narys žurnalistas Andrius Tapinas pripažino, kad labai džiaugiasi, jog teko vertinti visuomeniškumo srityje pasižymėjusius moksleivius. "Jeigu esi gabus muzikai – labai džiaugiamės, jeigu esi gabus matematikai – super, jeigu chemijai – puiku, jeigu tu sportininkas – nuostabu. Ir tikrai yra nedaug žmonių, kurie yra gabūs visur. Visuomeniškumas, bendruomeniškumas ir yra tai, ko reikia mūsų valstybei, ką jaunoji karta mums turėtų suteikti. Visuomeniškumas turi multiplikacinį efektą – tai, ką daro šie vaikai, paveikia ne tik juos pačius, jų artimuosius, ne tik mažą visuomenės dalį, galbūt jau rytoj tai paveiks visą Lietuvą, o gal – ir už jos ribų", – sakė A.Tapinas.

Nacionalinė moksleivių skatinimo programa "Lietuvos Maximalistai", kurią globoja Švietimo ir mokslo ministerija, išaugo iš dviejų anksčiau prekybos tinklo "Maxima" vykdytų švietimo paramos programų. Jos tikslas – stipendijomis paskatinti gabiausius ir talentingiausius šalies vaikus siekti užsibrėžtų tikslų bei puoselėti savo talentus. "Lietuvos Maximalistų" alumnais yra tokie Lietuvą garsinantys sportininkai ir menininkai kaip Giedrius Titenis, Martynas Levickis, Evelina Sašenko ir daugelis kitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių