VMI komunikacijos vadovas D. Buta traukiasi iš pareigų

  • Teksto dydis:

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) komunikacijos vadovas Darius Buta traukiasi iš pareigų, BNS pirmadienį pranešė VMI viršininko pareigas laikinai einantis Artūras Klerauskas.

„VMI komunikacijos vadovas D.Buta savikritiškai įvertinęs savo poelgį, kai koncerno „MG Baltic“ interesams atstovaujantį „Publicum FComm“ Vaidotą Vyšniauską informavo apie žiniasklaidos domėjimąsi jų klientų kontrolės veiksmų rezultatais ir galimą tokių veiksmų poveikį VMI reputacijai, šiandien pateikė prašymą atleisti iš užimamų pareigų šalių susitarimu“, – sakė A.Klerauskas.

Anot jo, VMI savo darbuotojams taiko aukščiausius etikos reikalavimus, todėl D.Butos prašymas patenkintas.

„Norime pažymėti, kad VMI savo darbuotojams taiko aukščiausius reikalavimus ir siekia užtikrinti visų mokesčių mokėtojų lygiateisiškumo principą bei užkirsti kelią bet kokioms abejonėms dėl VMI veiklos objektyvumo ir nešališkumo. Atsižvelgiant į tai ir įvertinus su minėtu incidentu susijusias aplinkybes, Dariaus Butos veiklą, dirbant VMI, nuspręsta šį prašymą patenkinti“, – pranešė VMI vadovybė.

Pasak A.Klerausko, D.Buta VMI dirbo pagal darbo sutartį.

„D.Buta nėra valstybės tarnautojas, jam nėra taikomos bendrosios Darbo kodekso nuostatos, atitinkamai reikalavimai kiek kitokio lygmens, dėl to buvo nuspręsta, kad šis sprendimas racionaliausias šioje situacijoje“, – sakė A.Klerauskas.

D.Butos elgesys vertintas po to, kai penktadienį pastarasis pripažino apie naujienų agentūros paklausimą VMI operatyviai informavęs inspekcijos tikrinamo koncerno „MG Baltic“ atstovą.

Naujienų agentūros žurnalistas penktadienio pavakare teiravosi D.Butos apie VMI atliekamą patikrinimą ir galimus jo rezultatus. D.Buta atsakė negalįs suteikti jokios informacijos apie minėtą patikinimą. Praėjus 10 min. po šio žurnalisto ir VMI atstovo pokalbio, apie BNS paklausimą tapo žinoma koncerno atstovams.

D.Buta penktadienį kelis kartus perklaustas galiausiai pripažino, kad netrukus po pokalbio su BNS žurnalistu, informavo privačia „Facebook“ paskyros žinute koncerno atstovą, jog BNS teiraujasi apie VMI patikrinimą koncerno vadovų atžvilgiu.

„Kas atstovauja jūsų minimoms kompanijoms iš viešųjų ryšių kompanijų? „Publicum FComm“ vadovas Vaidas Vyšniauskas. Buvo prašymas, labai natūralus prašymas, kad kompanija yra paprašiusi vykstant tyrimui nekomentuoti tarpinių rezultatų. Tai yra natūralus kompanijos, kuri rūpinasi savo reputacija (kiek jai sekasi, kiek nesiseka, aš nekomentuosiu), prašymas. Mes jį esame išgirdę“, – sakė jis.

„Kai paskambina BNS ir pradeda mane kalti prie sienos, kad Dariau, susitinkam kažkur, nes mes turime kažkokios informacijos – aš tą pasakiau Vaidui Vyšniauskui: Vaidai, kažkokia informacija yra pas BNS, nes jie teiraujasi apie jūsų klientą. Aš pasakiau, kad Mokesčių inspekcija nekomentuoja šioje vietoje nieko“, – savo poelgio motyvus aiškino D.Buta.

Valstybinė mokesčių inspekcija balandžio pradžioje pradėjo nuodugnų „Vilniaus prekybos“ grupės ir koncerno „MG Baltic“ įmonių ir akcininkų patikrinimą. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgus į VMI darbo grupės, vertinusios ankstesnius jų veiklos tyrimus, pasiūlymą taikyti griežčiausią kontrolės formą – kompleksinius mokestinius patikrinimus.

Nauji patikrinimai pradėti jau po to, kai iš VMI viršininko pareigų sausį atleistas Dainoras Bradauskas, kaltintas tuo, kad „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui atskleisdavo informaciją apie VMI atliekamus mokestinius patikrinimus. D.Bradauskas minėtus kaltinimus neigia ir atleidimą yra apskundęs teismui.

Nauji patikrinimai apima ne tik jau tirtą, bet kur kas ilgesnę grupių veiklą. Taip, anot VMI, siekiama išsiaiškinti, ar šios grupės nenaudoja mokesčių vengimo schemų. Patikrinimus turėjo atlikti inspekcijos darbuotojai, kurie iki šiol nekontroliavo šių įmonių.

Tuomet VMI teigė, kad ankstesnių mokestinių tyrimų metu buvo vertinti tik kai kurie sandoriai, surinkta papildoma informacija, tačiau nebuvo kompleksiškai vertinta ir pasisakyta dėl mokestinių prievolių vykdymo visumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių