VMI tyrimas: plastiko gamykla už lėktuvų nuomą atseikėjo milijoną

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija inicijavusi Klaipėdos apskrityje veikiančios plastikų gamyba užsiimančios bendrovės mokestinį tyrimą nustatė, kad UAB nepagrįstomis lėktuvų nuomos ir skrydžių organizavimo paslaugų sąnaudomis sumažino mokėtiną pelno mokestį.

Po kontrolės veiksmų bendrovė patikslino trejų metų pelno mokesčio deklaracijas, o sąnaudas sumažino per 975 tūkst. eurų suma.

„Į rizikos požymių turinčių įmonių sąrašą bendrovė pateko dėl sumažėjusio pelno mokesčio. Mokestinio tyrimo metu mokesčių administratorius aiškinosi, kokios priežastys tai nulėmė. Išanalizavus bendrovės finansinės veiklos sąnaudas, VMI kilo pagrįstų abejonių, ar kone milijoną eurų siekusios bendrovės išlaidos lėktuvų nuomai bei skrydžių organizavimui buvo būtinos ekonominei naudai gauti.  Mokestinis tyrimas patvirtino, kad veiklos sąnaudos, siekiant išvengti pelno mokesčio, padidintos nepagrįstai. Minėtos paslaugos buvo įsigytos iš susijusių įmonių, įmonė jomis realiai nesinaudojo ir tyrimo metu neturėjo įrodymų, kad patirtos išlaidos būtų kaip nors susijusios su pajamų uždirbimu“, - sakė Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Pelno mokesčio įstatymas (toliau - PMĮ) numato, jog iš pajamų negali būti atskaitomos kitos, su pajamų uždirbimu nesusijusios ar neįprastos vykdomai veiklai sąnaudos, taip pat sąnaudos, kurios yra  nelaikomos leidžiamais atskaitymais. Šiuo atveju UAB teisinosi, kad beveik milijonines išlaidas jai  „primetė“ Tailande registruota motininė įmonių grupė, kuri savo kelionių organizavimo kaštus proporcingai išdalino visoms grupės gamykloms, tad dalis jų teko ir veikiančiai čia. Šių argumentų VMI nepakako - bendrovė pripažino padarytas klaidas ir vadovaujantis PMĮ nuostatomis pateikė patikslintas visų metų, kuriais patyrė skrydžių įsigijimo išlaidų, pelno mokesčio deklaracijas.

„Šis atvejis – tik vienas iš kontrolės pavyzdžių, kai VMI įvertinusi rizikos požymių turinčių bendrovių, tarp jų ir didžiųjų mokesčių mokėtojų, mokesčių apskaičiavimą, deklaravimą ir sumokėjimą, nustato mokesčių įstatymų pažeidimų ar reikšmingų neatitikimų. Pelno mokestis, kaip atskleidžia VMI, mažinamas ne tik nepagrįstomis sąnaudomis, bet ir nesilaikoma PMĮ nuostatų perimant susijusių įmonių grupių nuostolius, vykdant investicinius projektus apmokestinamasis pelnas mažinamas įtraukiant iš biudžetinių įstaigų gautą finansinę paramą ir pan.“, -  pažymi G. Rimkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių