Žaibų nuostolius skaičiuoja tūkstančiais eurų

  • Teksto dydis:

Antradienį Rytų Lietuvoje praūžusi liūtis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, siekė pavojingo, o vietomis ir katastrofinio reiškinio lygį.

Daugiausiai kalbama apie patvinusias miestų gatves, užlietus rūsius, tačiau, draudimo bendrovės „Seesam“ duomenimis, gyventojų turtą taip pat apgadino ir liūties metu vykęs žaibavimas, sutrikdęs elektronikos darbą: nuo automatinių kiemo vartų iki namų garso aparatūros. Draudimo bendrovė „Seesam“, preliminariais duomenimis, dėl visų antradienio liūties padarytų nuostolių užregistravo apie 30 įvykių, kurių bendra nuostolio suma siekia beveik 30 tūkst. eurų.

„Mūsų draudimo bendrovė vis dar sulaukia naujų pranešimų, taip pat dar yra tikslinami jau užregistruotų įvykių nuostoliai. Galima prognozuoti, kad vien draudimo bendrovės „Seesam“ klientų dėl liepos 11 d. liūties patirti nuostoliai sieks apie 50 tūkst. eurų. Daugiausiai pranešimų gauname iš didžiausio kritulių kiekio sulaukusių regionų: Vilniaus, Elektrėnų“ – liūties padarinius komentuoja „Seesam“ Žalų departamento vadovas Nerijus Jegerskas.

Tūkstantiniai žaibų nuostoliai gyventojų turtui

„Daugiausiai įvykių registruojame dėl nuostolių gyventojų namų turtui, kuriuos sukėlė vanduo – čia nuostolis vidutiniškai siekia apie 700 eurų vienam įvykiui. Tačiau šį kartą taip pat užregistravome ir žaibo iškrovos padarytų nuostolių gyventojų namų turtui, kuomet žaibas apgadino labai įvairią namų techniką, iš rikiuotės išvesdamas automatinių kiemo vartų sistemas, kiemų apšvietimą, garso bei vaizdo techniką namuose ir panašius įrenginius. Tokių įvykių nuostolis gali būti skaičiuojamas tūkstančiais eurų ir neretai siekia 3-4 tūkst. eurų.“ – gyventojų namų turto nuostolius vardina N. Jegerskas.

Draudimo bendrovė „Seesam“ primena gyventojams, kad tarnyboms pranešus apie artėjančias liūtis ir perkūnijas namuose rekomenduojama sandariai uždaryti langus ir duris, išjungti elektros prietaisus ar ištraukti jų kištukus iš elektros lizdų, išgabenti techniką iš lengvai užliejamų patalpų, o vandeniui užliejus patalpas – kuo skubiau sustabdyti įvadinį elektros tiekimą.

Didžiausi nuostoliai – verslui

Apie 20 proc. užregistruotų įvykių yra žalos verslo įmonių turtui: nuo kavinių rūsių užliejimų iki gamybinės produkcijos apgadinimų. Nuostoliai verslo įmonėse siekia didesnes sumas – nuo 1 iki 5 tūkst. eurų, tačiau tokio turto apgadinimai reikalauja papildomos apžiūros ir įvertinimo, todėl jie dar bus tikslinami.

Nuostoliai transporto priemonėms

Taip pat kiek daugiau negu 20 proc. užregistruotų įvykių yra nuostoliai transporto priemonėms. „Dažniausiai tai yra transporto priemonių variklio, salonų užliejimai vandeniu, elektronikos sugadinimas. Vidutinė žala automobiliui dėl liūties padarytų nuostolių siekia apie 1 tūkst. eurų.“ – transporto nuostolius patikslina N. Jegerskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių