Atsargiai! Laukiniai žvėrys

Trumpėjantis šviesus paros metas ir ilgėjantis tamsusis vairuotojus keliuose verčia būti dar atidesnius – matomumas prastėja, eismo sąlygos blogėja, o laukdami žiemos žvėrys pradeda migruoti, tad juos vis dažniau bus galima sutikti pakelėse ar kertančius kelią.

Reikia pasiruošti

Padidėjęs eismo intensyvumas keliuose ir infrastruktūrinė plėtra per daugelį metų lėmė tai, kad vis daugiau kelių šiandien veda per miškus ir kerta laukinių gyvūnų migracijos takus. Dėl to labai išaugo rizika susidurti su per kelią bėgančiais žvėrimis.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius tikina, kad gyvūnai keliuose žūsta ištisus metus, tačiau atėjus ilgesniam tamsiajam paros metui ir prasidėjus gyvūnų migracijai į žiemojimo vietas apie automobilių susidūrimus su gyvūnais išgirstame dažniau, nes jie vis dar keliauja iš miško į mišką.

Pasak S.Paltanavičiaus, žmonės nutiesė kelius per gyvūnų buveines, o dabar piktinasi, kad gyvūnai išbėga į kelią. "Turėtume patys būti atidesni, ypač važiuodami tamsoje ir pro miškingesnes vietoves", – pataria S.Paltanavičius.

Ne vienas kalbintas saugaus variavimo ekspertas sakė, kad važiuodami miškingose vietovėse vairuotojai turėtų išlaikyti maksimalų budrumą. Laukiniai gyvūnai pasirodo staiga ir netikėtai.

Vairuotojai apie galimą susidūrimą su laukiniais gyvūnais įspėjami specialiais ženklais – trikampis raudonu apvadu su elniu baltame fone. Šio ženklo negalima ignoruoti, nes tai aiškus perspėjimas, kad šiame kelio ruože gali bet kuriuo metu į kelią išbėgti žvėrys. Pamatęs šį ženklą vairuotojas turėtų sulėtinti ir išlaikyti pastovų važiavimo greitį tam, kad galėtų tinkamai sureaguoti pavojaus atveju. Į kelią iššokusių gyvūnų elgesys yra nenuspėjamas – jie gali staiga sustoti vidury kelio ar įsibėgėti ir visu greičiu rėžtis į atvažiuojantį automobilį.

S.Paltanavičius tikina, kad jam neretai juokingai atrodo kai kurių ekspertų patarimai žvelgiant į pakelę ieškoti žibančių gyvūno akių. "Ne visuomet gyvūnas žiūri į tą pusę, iš kurios atvažiuoja transporto priemonė. Jeigu jis nuo jūsų nusisukęs, tai kad ir kaip įdėmiai žiūrėtumėte į šalikelę, nieko nepamatysite, kol neprivažiuosite arti gyvūno", – tvirtina gamtininkas.

Turėtume patys būti atidesni, ypač važiuodami tamsoje ir pro miškingesnes vietoves.

Vengti susidūrimo

Jei tenka važiuoti naktį, turėtume išjungti ilgąsias šviesas, nes jos gali paskatinti išsigandusį žvėrį suakmenėti, o ne bėgti šalin. Kai kurių mokslininkų nuomone, artėjančio automobilio šviesas išvydę gyvūnai įvertina tai kaip didžiulį platų objektą ir vedami natūralaus instinkto stengiasi jį peršokti. Tokiu atveju vairuotojui kyla didžiausia grėsmė, nes gyvūnas gali trenktis tiesiai į priekinį langą. Nereikėtų pamiršti, kad žvėrys migruoja grupėmis ir jei pastebime vieną elnią ar šerną, galime tikėtis, jog kažkur šalia jų yra daugiau.

S.Paltanavičius teigė, kad vairuotojai, pamatę, kad priešais automobilį iššoko gyvūnas, pirmiausia turėtų stipriai mažinti greitį. "Apskritai pastebiu, kad, nepaisant to, jog keliuose netrūksta kelio ženklų, perspėjančių apie laukinius gyvūnus, vairuotojai nelinkę mažinti greičio, nors tai reikėtų daryti", – atkreipė dėmesį pašnekovas. Jis nepatarė bandyti gyvūno išgąsdinti naudojant garsinį automobilio signalą ar junginėjant artimąsiasias ir tolimąsias šviesas. "Beveik 100 proc. atvejų, pradėjus signalizuoti visomis turimomis priemonėmis, gyvūnas vis tiek iššoka į kelią", – tvirtina gamtininkas.

Susidūrus su pavojumi geriausia yra stengtis apvažiuoti gyvūną įsitikinus, kad priešpriešinėje eismo juostoje nėra atvažiuojančių automobilių, kurie galėtų kelti susidūrimo grėsmę. Turėtume būti pasiruošę atlikti staigaus stabdymo manevrą. Vis dėlto, jei kontaktas yra neišvengiamas, reikėtų prieš pat susidūrimą atleisti stabdžio pedalą – tokiu būdu automobilio priekis šiek tiek pakiltų ir tai pakeistų susidūrimo kampą. Šis manevras sumažintų riziką, nes mažesnė grėsmė kiltų automobilio vairuotojui ir šalia sėdinčiam keleiviui.

Netinkama priemonė

Daugiau tamsiuoju paros metu ir užmiestyje važinėjantys vairuotojai įsigyja ir švilpukus, kurie montuojami prie automobilio kėbulo, kad atbaidytų gyvūnus. S.Paltanavičius pataria pinigų nešvaistyti ir tokių priemonių nepirkti, nes jos neefektyvios. "Švilpukus žmonės parsisiunčia iš JAV. Taigi jie ir yra subalansuoti gyvūnams, gyvenantiems Šiaurės Amerikos žemyne, atbaidyti. Būtent baltauodegiams elniams, o tų stambiųjų gyvūnų, kurie gyvena mūsų šalyje, jie visiškai neatbaido", – sako pašnekovas. Blogiausia, pasak jo, tai, kad žmogus, turėdamas tokį švilpuką, važiuoja daug drąsiau, tačiau jo saugumas nėra didesnis.

Norėdami būti saugesni kelyje, vairuotojai raginami rinktis saugų greitį, atkreipti dėmesį į kelio ženklus, kurie nurodo gyvūnų migravimo ruožą, sumažinti greitį važiuojant per mišką ar kitą pakelėje gausiai medžių apaugusį kelio ruožą. Rudenį ir žiemą  vairuotojui taip pat reikia pasirūpinti geru matomumu – nusivalyti aprasojusius langus, pakeisti prastus valytuvus, pasirūpinti kokybišku langų plovimo skysčiu, naudoti rūko žibintus užmiestyje, dažniau juos valyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vvvvv

vvvvv portretas
Gal vietoje ženklų statymo geriau aptverti kelio ruožus,kur galimas gyvūnų patekimas į kelią?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių