Baikerių bendruomenėje – savos taisyklės

Pastaruoju metu žodis baikeris viešojoje erdvėje skamba ne iš gerosios pusės, tačiau akyliau stebintieji įvykių kontekstą gali pamatyti, kad šioje bendruomenėje galioja atskiros savos taisyklės.

Raidžių reikšmė

Baikeriai nėra vien tik motociklus mėgstantys žmonės, baikeris – gyvenimo būdas, o jeigu nesi atskalūnas ir priklausai kokiam nors klubui, turi paklusti ir nustatytoms griežtoms taisyklėms.

Pirmiausia, aiškinantis baikerių klubų sandarą ar juose galiojančias taisykles, reikėtų atkreipti dėmesį į klubo ženklus ir raides prie jų pavadinimų. Yra keletas baikerių klubų kategorijų trumpinių – MC (angl. Motorcycle Club), MB (Moto Brolija), MCC (angl. Motor Cycle Club), RC (angl. Riding Club). Dar yra ir HDC klubai, vienijantys išskirtinai tik "Harley-Davidson" savininkus.

MC klubui gali priklausyti tik vyrai. Šūkius apie lygias vyrų ir moterų teises čia reikėtų pamiršti. Tokio klubo nariais negali būti kunigai, policininkai ar net buvę pareigūnai, taip pat čia vietos neras ir kitų valdžios institucijų bei seksualinių mažumų atstovai. MC kategorijos klubas kelia itin griežtas taisykles savo nariams – jie privalo dalyvauti susirinkimuose, vykti į išvykas, klube vyrauja ir griežta hierarchija, o susirinkimams klubas turi turėti ir savo klubhauzą.

Kito lygio motociklininkų susivienijimams – MCC, RC, MB, kuriose taisyklės nėra tokios griežtos, priklausančiųjų ratas gali būti didesnis. Visiems šiems klubams, išskyrus MB, gali priklausyti ir moterys.

Laukia išbandymai

Visi baikerių klubai turi savo atributiką, pavadinimą ir herbą. Ant MC klubo narių liemenių nugaros turi būti antsiuvas su klubo pavadinimu viršuje, herbu viduryje, o apačioje – vietovės pavadinimu. Nauji klubo nariai antsiuvų iš karto negauna. Tik įgavus klubo narių pasitikėjimą, išlaikius skirtą išbandymą, galima tapti tikruoju nariu. Nariai skirtomi į tam tikras kategorijas. Naujokai angliškai vadinami hang around – besitrinančiais aplink. Teisių jie neturi, tačiau privalo dalyvauti klubo gyvenime. Klubo senbuviams nusprendus, kad naujokas jau neblogai pasirodė, jis gauna prospect statusą. Taip įvardytas klubo narys dar neturi teisių, tačiau jau turi tam tikras pareigas klube ir tik po to jis gali tapti tikruoju klubo nariu – member.

Visada sakyk tiesą, kad ir kokia ji būtų. Vienintelis dalykas, kuris iš tikrųjų priklauso tau, yra tavo žodis. Duotas žodis yra viskas.

Įstoti į MC klubą nelengva. JAV sklando gandai, kad norint tapti "Hell's Angel" nariu, reikia nužudyti žmogų. Lietuvoje išbandymų būta paprastesnių – pervažiuoti miestą nuogam arba atsigulti ant geležinkelio bėgių išilgai taip, kad pravažiuojantys traukiniai tavęs neužkabintų. Vis dėlto dažniausiai išbandymai būna ne tokie rizikingi.

20 įsipareigojimų

Baikerių gyvenimo būdo neišmanančiam žmogui dauguma taisyklių yra sunkiai suvokiamos. Pavyzdžiui, yra nuostata, kad jei nevažiavai į privalomąjį "Bike Show", klubui turi sumokėti baudą. Visiems baikeriams vienas dalykas turi būti įaugęs į kraują – klubas kaip šeima, todėl jis turi būti aukščiau asmeninių interesų.

Lietuvos baikeriai turi išleidę ir savo Baikerių garbės kodeksą – leidinį, kuris perduodamas iš rankų į rankas, tad nesitikėkite jo surasti knygyne prie teisinės literatūros ar laisvalaikio knygų. Leidinio įžangoje rašoma, kad Baikerių garbės kodeksas tai – pagarbos vienas kitam išraiška, savitarpio supratimo ir brolybės simbolis. Kodekse rašoma, kad fizinę jėgą galima panaudoti tik kraštutiniu atveju – ginant klubo spalvas, garbę, silpnesnį, moterį ir savo gyvybę. MC kategorijos klubuose didelė reikšmė teikiama hierarchijai. "Baikerių garbės kodekse išvardyti 20 įsipareigojimų. Štai keletas jų: "Baikeris ir baikerių brolija – neatskiriami. Visada ir visomis aplinkybėmis būk baikerio pusėje." "Baikeris ne politikas. Politika – ne baikeriui." "Niekada nemeluok ir neapgaudinėk. Visada sakyk tiesą, kad ir kokia ji būtų. Vienintelis dalykas, kuris iš tikrųjų priklauso tau, yra tavo žodis. Duotas žodis yra viskas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Negras

Negras portretas
O kur narkotikai ginklai atrodo kaip dangaus angel
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių