Išaugo lizingo automobiliams paklausa

Šalies gyventojai per praėjusius metus lizingu įsigijo trečdaliu daugiau automobilių. Tuo tarpu bendra banko privačių klientų lizingo sutarčių vertė per 2018 m., palyginti su ankstesniais metais, išaugo apie 50 proc. ir siekė daugiau kaip 44 mln. eurų, praneša „Swedbank“.

„Vertinant naujų automobilių pardavimą, pastaruosius dvejus metus Lietuva sparčiai augo ir judėjo link Europos Sąjungos šalių vidurkio, kuris šiuo metu siekia 30 naujų automobilių 1 tūkst. gyventojų. Augant pajamoms gyventojai optimistiškai vertina savo finansinę situaciją ir vis dažniau nusprendžia įsigyti automobilį ne iš nuosavų lėšų, o pasinaudodami banko finansavimu“, - sako „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento vadovas Tomas Pulikas.

Pasak jo, pastebima, kad klientai kur kas dažniau pasirenka įsigyti naujesnius ir brangesnius automobilius, todėl automobilio lizingo sutarčių skaičius auga kur kas sparčiau. 2016 m. vidutinė lizingu įsigyjamo automobilio finansavimo suma buvo apie 14,3 tūkst., eurų, o 2018 m. ši suma ūgtelėjo iki 16,3 tūkst. eurų.

„Rinkdamiesi naują automobilį šalies gyventojai jį vis dažniau nusprendžia įsigyti su likutine verte. Klientams toks pasirinkimas leidžia mokėti mažesnę mėnesio įmoką, o pasibaigus lizingo paskolos mokėjimo laikotarpiui, kuris šiuo metu sudaro vidutiniškai 5 metus ir 4 mėnesius, atsiranda galimybė išsipirkti arba parduoti turimą automobilį bei galvoti apie naujo įsigijimą“, - situaciją komentuoja T. Pulikas.

Kaip teigiama pranešime, pagal naujų lizingo sutarčių dalį išsiskiria Vilnius - šalies sostinėje per praėjusius metus sudaryta kone pusė visų automobilio lizingo sutarčių.

T. Pulikas pastebi, kad per praėjusius metus didėjo ir išduotų vartojimo paskolų automobiliui, kuriomis paprastai įsigyjami naudoti automobiliai, skaičius. Jų per 2018 m., palyginti su ankstesniais metais, išduota 11 proc. daugiau. Bendra vartojimo paskolų automobiliui vertė siekė daugiau kaip 21 mln. eurų.

Kaip rodo banko duomenys, automobilius su lizingo ar vartojimo paskola įsigyjančių gyventojų vidutinės pajamos siekia daugiau kaip 1,1 tūkst. eurų atskaičius mokesčius. Palyginti su ankstesniais metais, automobilių pirkėjų pajamos ūgtelėjo 6-7 procentais.

Pasak T. Puliko, vertinant visą rinką, skaičiuojama, kad pernai iki 65 proc. visų naujų automobilių gyventojai ir verslo įmonės įsigijo pasinaudoję banko finansavimu. Tad naujų automobilių įsigijimo už grynuosius pinigus dalis mažėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių