Kiek kainuoja tapti vairuotoju Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Kasmet dešimtys tūkstančių žmonių Lietuvoje nusprendžia tapti vairuotojais ir pradeda ruoštis vairavimo egzaminams. Pasiruošimas reikalauja ne tik laiko ir kantrybės, bet ir pinigų: reikia mokėti už vairavimo kursus, įvairias pažymas, vairavimo egzaminus, kainuos ir pati transporto priemonė bei jos draudimas. Kokią pinigų sumą reikėtų atsidėti, norint pirmuoju savo automobiliu išriedėti į gatvę?

Vairuotojo pažymėjimo kaina – tik ledkalnio viršūnė

Vairuotojo pažymėjimas yra pigiausia tapimo vairuotoju dalis – vairuotojo pažymėjimas, išduodamas per dešimt dienų, kainuos 14,19 euro. Bet kelias iki jo bus nepigus.

Pirmiausia, reikia išsirinkti vairavimo mokyklą, kurioje semsitės teorinių ir praktinių žinių. Pasirenkant reikėtų apsispręsti, kokią transporto priemonę vairuosite – su mechanine ar automatine pavarų dėže. Mokantis vairuoti su mechanine, kursai kiek brangesni, tačiau išlaikę egzaminus galėsite vairuoti transporto priemonę tiek su mechanine, tiek su automatine pavarų dėže. Mokantis ir laikant egzaminą su automatine, galėsite vairuoti tik tokią mašiną.

Vairavimo mokykloje B kategorijos vairavimo kursai sostinėje kainuos nuo 500 iki 600 eurų, mažesniuose miestuose pigiau – pasiūlymų galima surasti ir už 300-400 eurų. Į jų kainą įeis vairavimo teorijos dėstymas, vairavimo pamokos (20-30 akademinių valandų), vairavimo testų atlikimai ir mokyklinis egzaminas, per kurį pasitikrinsite, kaip esate pasiruošę oficialiam egzaminui.

Ruošiantis vairavimo egzaminui gali neužtekti į kursų kainą įtrauktų vairavimo pamokų skaičiaus, todėl gali tekti papildomai pasinaudoti vairavimo instruktoriaus paslaugomis. Vienos pamokos kaina yra 25-30 eurų, į ją įskaičiuotos ir kuro sąnaudos. Dalies vairavimo pamokų galima atsisakyti, jei tarp artimų bičiulių ar šeimos narių yra turinčių vairuotojo pažymėjimą – jie galės pamokyti vairuoti. Taip sutaupysite.

Prieš vykstant į „Regitrą“ reikia susitvarkyti įvairias pažymas. Pirmosios pagalbos kursai kainuos apie 15 eurų, o apsilankymas pas medikus, kad šie įvertintų jūsų tinkamumą vairuoti, kainuos 17 eurų.

Egzaminai „Regitroje“ susideda iš dviejų dalių – teorinės dalies ir vairavimo. Teorinių žinių patikrinimas kainuos 10,14 euro, o vairavimo įgūdžių tinkamumo įvertinimas – dar 31 eurą. „Regitros“ statistika skelbia, kad iš pirmo karto išlaikyti teorijos egzaminą pavyksta daugiau nei pusei kandidatų gauti vairuotojo pažymėjimą, o praktikos – 40-45 proc., priklausomai nuo pavaros tipo. Jeigu nepavyks iš pirmo karto išlaikyti vairavimo įgūdžių egzamino, nenusiminkite – į kainą įeina pakartotinis bandymas.

Pirmasis automobilis – iki 2 tūkst. eurų vertės

Įgijus teisę vairuoti, ateina laikas pasirūpinti automobiliu. Jauni vairuotojai renkasi pigesnius automobilius, o ekonominės klasės 10-15 metų hečbekas arba keliais metais senesnis „premium“ klasės automobilis dažnai būna pirmuoju pradedančių vairuotojų automobiliu, tvirtina Matas Buzelis, transporto skelbimų portalo Autoplius.lt plėtros vadovas.

„Jeigu vidutinė naudoto automobilio kaina Lietuvoje šių metų pirmąjį ketvirtį siekė apie 3300 eurų, tai jauniems, patirties neturintiems vairuotojams pasirinkimas dažniausiai ribojamas ties vidutinės kainos riba. Brangesnių automobilių jauni vairuotojai neįsigyja dažniausiai dėl finansinių galimybių ribotumo, todėl automobiliai, kurių vertė yra iki 2000 eurų, yra pagrindinis jaunimo pirkinys“, – teigia M. Buzelis.

Rolandas Norvilas, specializuoto paskolų banko „Bigbank AS“ Lietuvoje vadovas, teigia, kad nemažai jaunimo skolinasi automobiliui, nes kelis tūkstančius viršijančią sumą, kurią tenka atseikėti už vairuotojo pažymėjimą ir transporto priemonę, retas gali pats savarankiškai susitaupyti. „Bigbank AS“ Lietuvos padalinio duomenimis, dažniausiai lietuviai automobiliui skolinasi būdami 22-30 metų amžiaus, o skolinamasi suma vidutiniškai siekia 4278 eurų.

Rinkdamiesi automobilį pradedantieji vairuotojai kreipia dėmesį ne tik į kainą, bet ir į eksploatacijos kaštus: kad jis pasižymėtų patvarumu, kuo mažiau gestų ir būtų ekonomiškas. Autoplius.lt atstovas pataria rinktis mažesnį automobilį ir dėl vairavimo įgūdžių stokos.

„Jauniems vairuotojams dažniausiai rekomenduojama rinktis kompaktišką automobilį. Vairuojant tokį automobilį greičiau priprantama prie eismo mieste, jis lengviau pastatomas automobilių statymo aikštelėse. Net toks elementarus dalykas kaip matomumas yra svarbus parametras, renkantis automobilį. Vairuotojas turi gerai orientuotis bet kokioje situacijoje, o automobiliai su plačiais statramsčiais dažniausiai negali pasiūlyti plataus matymo kampo“, – į ką atkreipti renkantis automobilį pataria M. Buzelis.

Vis labiau plečiasi automobilių su automatinių pavarų dėžėmis pasiūla. Modernios transmisijos yra atsparesnės gedimams, veikia daug efektyviau nei mechaninės pavarų dėžės, todėl taip pat populiarėja tarp pradedančių vairuotojų.

Nori pigesnio draudimo – rinkis kompaktišką automobilį

Įsigytą pirmąjį automobilį privalu apdrausti. Rimvydas Pocius, Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Transporto priemonių draudimo skyriaus vadovas, sako, kad draudimo įmokos priklauso nuo keliolikos rizikos faktorių – nuo vairuotojo patirties, nuo automobilio techninių parametrų ir kitų kriterijų.

„Kadangi pradedantys vairuotojai draudimo istorijos neturi, tokiu atveju draudimo įmoka yra aukštesnė nei vairuotojo su patirtimi ir gera drausmingumo istorija. Todėl siekiant optimalių pradinių išlaidų už draudimą, reikėtų rinktis mažiau galingumo ir litražo turinčius ir iki vidutinės klasės automobilius, nes didesnio variklio litražo ar galingesnio variklio bei aukštesnės klasės automobiliai turi taip pat didesnį ir rizikos laipsnį. Jei planuojama drausti ir Kasko draudimu, reikėtų atkreipti dėmesį ir į automobilio vagystės riziką bei automobilio populiarumą Lietuvos rinkoje. Kuo automobilis retesnis, tuo problematiškesnis ir brangesnis remontas, todėl ir draudimo įmoka tokiam automobiliui taip pat bus didesnė“, – ką būsimiems vairuotojams reikėtų įvertinti pataria R. Pocius.

Todėl vienodą patirtį turintys, tačiau skirtingus automobilius vairuojantys jaunieji vairuotojai už automobilio draudimą mokės skirtingai. Pasak „ERGO Insurance“ Lietuvoje atstovo, pradedančiam vairuotojui reikėtų nusiteikti, kad privalomasis civilinės atsakomybės draudimas jam vidutiniškai kainuos apie kelis šimtus eurų per metus.

Vertina kaip investiciją

„Jaunimas dažnai darbo rinkoje žengia pirmuosius žingsnius, todėl dėl mažesnės patirties jų atlygio galimybės yra mažesnės nei jau įsitvirtinusių ir labiau patyrusių darbuotojų. Įvertinus bendrą atlyginimų lygį šalyje, skolinimasis iš finansinių institucijų ar pagalba iš artimųjų dažnai būna vienintelės išeitys“, – kaip sprendžia pirmojo automobilio klausimą jaunimas nurodo R. Norvilas.

Jis atkreipia dėmesį, kad automobilis jaunimui reikalingas ne tik pramogai ar patogesniam susisiekimui, tačiau ir siekiant karjeros. „Darbo skelbimuose dažnai nurodoma, kad iš kandidato reikalaujama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio, todėl vairavimo įgūdžiai yra dažnai suvokiami ne kaip privalumas, bet būtinybė darbo rinkoje. Todėl automobilio pirkimą ir vairuotojo pažymėjimo gavimą tam tikra prasme vertinčiau kaip investiciją“, – sako „Bigbank AS“ Lietuvoje vadovas.

Kiek kainuoja tapti vairuotoju (eurais)

Vairavimo kursai

Apie 550

Papildomos pamokos (10 valandų)

250

Vairavimo egzaminai „Regitroje“

82,28

Sveikatos pažyma

15

Pirmosios pagalbos kursai

17

Vairuotojo pažymėjimo išdavimas

14,19

Automobilis

Apie 2000

Automobilio draudimas

Apie 300

Bendra suma

3228,47 euro

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vairuotojas mano.

Vairuotojas mano. portretas
Gaideliu pilna ir nesupranta,kad uz automobilio ar motociklo vairo kelia gresme sau ir kitiem.Matyt dar reikia kazkokio panasiai i psichologa ,kad pravestu kursa ir nustatytu per egzamina ar toks gali vairuoti.Jau i gatve del gaideliu baisu isvaziuoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių