Lenktynininkai turi naują Konstituciją

Savaitgalį Kaune susirinkusi automobilių sporto bendruomenė priėmė naujus įstatus, kuriais remdamiesi lenktynininkai pradės gyventi jau artimiausiu metu.

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos automobilių federacijoje (LASF) kilęs pyktis dėl Ralio komiteto veikos atskleidė įsisenėjusius trūkumus – automobilių sporto benduomenei turintys atstovauti asmenys gali, visiškai nepaisydami jų atstovaujamųjų pozicijos, priimti pakeitimus, svarbius kiekvienam šios sporto šakos dalyviui. Taigi įstatai, kuriais vadovaudamasi veikė LASF, laukė renovacijos ir pagaliau ji baigta.

Praėjusį savaitgalį Kaune vykusiame LASF suvažiavime 32 iš 33 dalyvavusių tikrųjų narių palaikė naująjį įstatų projektą. Svarbiausias pakeitimas jame – kad pasikeitė santykis tarp asmenų, kurie yra federacijos valdžioje, ir tarp tų, kuriais jie turi rūpintis. LASF Žiedo komiteto pirmininkas Rimvydas Agurkis atkreipė dėmesį, kad naujieji įstatai sudaro galimybes automobilių sporto bendruomenei į aukščiausius LASF postus išsirinkti savo lyderius, kurie bus jiems atskaitingi, o ne tik rūpinsis kurios nors grupės interesais.

Įstatų pataisos siūlo praktiką, kuri sudarytų prielaidas operatyviai priimti kvalifikuotus sprendimus.

"Šįkart pateiktos LASF įstatų pataisos siūlo praktiką, kuri sudarytų prielaidas operatyviai priimti kvalifikuotus sprendimus, užtikrintų komitetų veiklos nenutrūkstamumą keičiantis jų vadovams ir leistų išvengti situacijų, kai sportininkai tampa komitetų pirmininkų užgaidų įkaitais", – tvirtino R.Agurkis.

Jau minėta Ralio komiteto situacija taip pat privertė keisti įstatų punktą, susijusį su komiteto pirmininko atleidimu. Remiantis naujais įstatais jį bus galima atleisti LASF tarybos motyvuotu nutarimu ar LASF narių raštišku ir motyvuotu reikalavimu tarybai, kai jį pasirašo ne mažiau kaip 50 proc. balso teisę turinčių narių. Taip pasitikėjimo netekęs pirmininkas pasitraukia iš užimamų pareigų kartu su savo pavaduotoju, tačiau likę komiteto nariai lieka dirbti. Atstatydintas komiteto narys negalės užimti federacijoje jokių pareigų mažiausiai ketverius metus, o atsistatydinęs – dvejus metus.

Vis dėlto užkulisiuose kalbama, kad šie įstatai gali taip pat tapti puikiu įrankiu susidoroti su nepriimtinu tam tikros sporto šakos komiteto pirmininku. Lyderiaujantys ir ryškiausiai matomi sportininkai gali sutarti dėl mažiau matomų sportininkų paramos ir taip į vieno ar kito komiteto pirmininkų postą pasiūlyti sau palankų vadovą ar net išreikšti nepasitikėjimą pačiu federacijos prezidentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių