Pasikrauti elektromobilį per 15 minučių – misija įmanoma

  • Teksto dydis:

Nors elektra varomi automobiliai Lietuvos keliuose skaičiumi dar negali varžytis su benzininiais bei dyzeliniais konkurentais, tačiau jų skaičius stabiliai ir nuolat auga.

Skaičiuojama, kad jau šiandien miestų gatvėse rieda apie pusę tūkstančio elektromobilių, nors dar prieš kelerius metus jų skaičius nesiekė ir šimto. Plečiantis elektromobilių parkui vis opesnis tampa jų pakrovimo klausimas, kurį ryžosi spręsti elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių užsiimanti koncerno „Achemos grupė“ bendrovė „Renerga“. Įmonė vairuotojams pristatė dvi naujas elektromobilių greitojo įkrovimo stoteles – Druskininkuose ir Klaipėdoje.

Kaip teigia „Renerga“ direktorius Mindaugas Juodis, elektromobilių greitojo įkrovimo stoteles nuspręsta įrengti vairuotojams ypač patogiose vietose – Klaipėdoje prie „Centrinio Klaipėdos terminalo“, Baltijos pr. 40 ir Druskininkuose šalia viešbučio „Grand Spa Lietuva“, įsikūrusio Taikos g. 14. Tokį žingsnį žengti paskatino besikeičianti transporto priemonių sudėtis Lietuvos gatvėse.

„Pasikrauti elektromobilį Vilniuje yra nesunku, tačiau jeigu iš sostinės bandytumėte pasiekti Klaipėdą, jau būtų nemažas iššūkis. Kelionę reikėtų labai tiksliai apskaičiuoti, be to, jei ir rasite vietą kur pasikrauti savo elektromobilį, tai gali užtrukti keletą valandų. Laikomės nuomonės, kad elektromobilių įkrovimo, ypač greitojo, stotelių tinklas turi plėstis. Dirbdami energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos srityje, skatiname aplinkos tausojimą ir siekiame prisidėti prie kiek įmanoma didesnio elektromobilių skaičiaus pritraukimo į kelius bei infrastruktūros jiems kūrimo“, – aiškino M. Juodis.

„Renerga“ vadovo teigimu, naujųjų stotelių gamintoja yra visame pasaulyje garsi Taivano įmonė „DELTA Electronics“, siūlanti pažangiausias ir galingiausias įkrovimo stoteles rinkoje.

Vienu metu įkrovimo stotelėje gali būti kraunami 4 elektromobiliai. Stotelėse yra įrengtos dvi greito įkrovimo nuolatine srove jungtys, kurių galia siekia iki 120 kW, bei dvi kintamos srovės jungtys su 43 kW maksimalia galia. Be to, kiekvienoje stotelėje yra ir po paprastą kištukinį lizdą su jungtimi iki 22 kW galios.

„Nors elektromobilio baterijos įkrovos laikas skiriasi, priklausomai nuo automobilio markės, mūsų atlikti bandymai parodė, kad vairuotojai savo ekologiškas transporto priemones gali pakrauti vidutiniškai per 15 – 20 min.“, – tikino M. Juodis.

Atsiskaityti už elektrą savo keturračiui vairuotojai galės per mobiliąją programėlę „Virta“, kurioje yra suvedami kreditinės kortelės duomenys. Turint šią aplikaciją galima ne tik lengvai rasti elektromobilių įkrovimo stoteles, bet ir vos kelių paspaudimų dėka pradėti įkrovimą.

„Tikimės, kad pasinaudojančių mūsų greitojo įkrovimo stotelėmis vartotojų skaičius nuolat didės. Mūsų bendrovė orientuojasi į tvarią plėtrą, todėl šiomis dvejomis stotelėmis nežadame apsiriboti. Šiuo metu ieškome vietų naujoms greitojo įkrovimo stotelėms ir artimiausiu metu planuojame jų įrengimą“, – sako „Renerga“ direktorius.

Valstybės įmonės „Regitra“ rugsėjo 1 d. duomenimis, Lietuvoje yra registruoti 535 elektra varomi elektromobiliai. Kiek daugiau nei prieš metus, 2016 m. lapkritį, šis rodiklis siekė 337. Labiausiai lietuvių mėgstamų elektromobilių trejetuke puikuojasi „Nissan Leaf“, „BMW i3“ ir „Tesla model S“.


Šiame straipsnyje: elektromobiliaiįkrovimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reklama.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių