Paspaudus šaltukui – keturis kartus daugiau pagalbos kelyje iškvietimų

  • Teksto dydis:

Staiga atšalus orams techninės pagalbos kelyje poreikis išauga net keturis kartus. Draudikų duomenimis, dažniausiai vairuotojai kreipiasi prašydami pagalbos užvesti variklį bei transportuoti sugedusį automobilį į remonto vietą.

„Paspaudus šaltukui dažniausiai pasipila elektros instaliacijos gedimai, taip pat automobilių aušinimo sistemos sutrikimai, dėl kurių variklis gali labai greitai perkaisti ir sugesti. Daug nusiskundimų gauname dėl degalų sistemos gedimų, na, ir be abejo, tradiciškai fiksuojame daugybę atvejų, kai išsikrauna automobilio akumuliatorius“, – pranešime žiniasklaidai sako BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Pasak eksperto, iškvietimų skaičius žiemą pasiekia piką, o dažniausiai pagalbos prireikia dyzelinių automobilių vairuotojams. Dėl automobilio elektros instaliacijos gedimų kreipiamasi vidutiniškai 6 kartus dažniau. Pernai sausį ir vasarį pagalbą dėl tokio tipo gedimų kvietėsi daugiau nei 200 vairuotojų, kai šiltuoju metų laiku tokių iškvietimų per mėnesį vidutiniškai sulaukiama apie 30.

BTA Ekspertizių skyriaus vadovas dalinasi pagrindiniais patarimais, kaip staiga užklupus šalčiams pasirūpinti automobiliu, kad techninės pagalbos neprireiktų.

Pasirūpinkite kokybiškais degalais

Stenkitės, kad automobilio bakas būtų pilnas arba artipilnis. Priešingu atveju važiuojant su beveik tuščiu degalų baku, jame kaupiasi kondensatas, kuris vėliau užšąla. Dėl to automobilis gali nebeužsivesti, arba važiuojant tiesiog užgesti. Be to, svarbu ne tik degalų kiekis bake, bet ir jo kokybė – spaudžiant dideliam šalčiui bake turėtų būti tik žiemos sezonui pritaikyti kokybiški degalai.

Venkite trumpų kelionių

Jei tik įmanoma, esant dideliems šalčiams derėtų atsisakyti trumpų kelionių. Užvesdami variklį, šildydami saloną, langus, įjungę šviesas sunaudojame labai daug automobilio energijos, kurią reikia atstatyti. Dažnai važiuojant trumpais atstumais to padaryti nepavyksta, tad automobilis pačiu netikėčiausiu momentu gali tiesiog nebeužsivesti, o tuomet jau teks ieškoti alternatyvų, kaip pasiekti kelionės tikslą. Na, o jeigu nėra galimybės važiuoti ilgesnių atstumų, vertėtų papildomai įkrauti automobilio akumuliatorių. Jei  vis tiek ištiko nesėkmė ir automobilis užgeso, geriau kvieskite profesionalią pagalbą, o ne bandykite bėdą išspręsti patys – patiems neteisingai sujungus užvedimo laidus, galima dar labiau pakenkti automobiliui.

Atlikite minimalią automobilio diagnostiką

Patikrinkite transporto priemonės aušinimo ir kitų eksploatacinių skysčių lygį, stebėkite generatoriaus bei akumuliatoriaus būklę, pasirinkite oro temperatūrą atitinkantį langų apiplovimo skystį, įsigykite kokybiško skysčio automobilio spynelei atitirpinti. Pasirūpinkite, kad netoliese būtų ledo grandiklis, užšalusius langus atitirpinanti padedantis skystis.

Nepamirškite savęs ir važiuokite atsargiai

Pasirūpinkite šaltiems orams tinkama apranga, kad būtumėte pasiruošę, jeigu atsitiktų nelaimė ir automobilis sugestų. Turėkite pirštines, kepurę ir kitą žiemai tinkamą atributiką, pasirūpinkite, kad telefonas būtų įkrautas, o jei yra galimybė – turėkite išorinę bateriją. Išsiruošę į ilgesnę kelionę informuokite artimuosius, kur vykstate, kokiu maršrutu ir kada planuojate pasiekti kelionės tikslą. Taip jie galės orientuotis, ar viskas gerai, o nutikus bėdai – greičiau sulauksite pagalbos. Ir, be abejo, važiuokite atsargiai, o ypač atidūs būkite stabdydami prieš kelio duobes ar kitus nelygumus – esant žemai oro temperatūrai pakabos detalės tampa trapesnės, ir gali būti sugadintos esant daug mažesnei apkrovai, nei esant teigiamai temperatūrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjoras

Senjoras portretas
Piemenie, nemokyk tėvo vaikus daryti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių