Taisyklių normatyvai saugumo negarantuoja

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir daugelio aplinkinių šalių įstatymuose numatyta, kad mažiausias protektoriaus gylis, kai dar galima eksploatuoti vasarines padangas – 1,6 mm. Žieminių padangų riba aukštesnė – 3 mm. Tačiau gamintojai kone sutartinai teigia, kad šios ribos labai tolerantiškos ir padangos turėtų būti keičiamos dažniau.

Įvairūs didieji padangų gamintojai rekomenduoja žiemines padangas keisti joms nusidėvėjus iki 4 mm, o vasarines – iki 3 mm. Yra atliktas tyrimas, kurio metu bandytas skirtingo nusidėvėjimo padangų stabdymo kelias ant sniego dangos – jį matote lentelėje.

Automobilis, kurio žieminės padangos nudėvėtos iki 4 mm, po stabdymo pradžios nuvažiavus 31 m, dar judės 27,9 km/val. greičiu, o automobilis su naujomis padangomis jau būtų sustojęs. Analogiškai su 1,6 mm protektoriaus gylio padangomis, nuo stabdymo pradžios nuvažiavęs 45 m, dar judės 33,8 km/val greičiu. Žieminių padangų lamelių (mažyčių išilginių protektoriaus tarpų) efektyvumas gerokai sumažėja gyliui sumažėjus iki mažiau nei 4 mm. Lamelių veikimo principas – kuo greičiau užsipildyti sniegu ir surinkti jo kuo daugiau, tad, mažėjant protektoriaus gyliui, lamelių gylis mažėja taip pat ir sniego jos surenka mažiau. O kas geriau sukimba su sniegu, jeigu ne pats sniegas? Būtent tie išilginiai grioveliai yra esminis skirtumas tarp žieminių ir vasarinių padangų protektorių rašto. Tai yra atsakymas, kodėl universalios padangos, neturinčios lamelių, kur kas labiau tinka vasarai, o ne žiemai – ant sniego ar ledo jos veikia itin prastai. Kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Latvijoje, mažiausias leistinas žieminių padangų protektoriaus gylis yra būtent 4 mm, nors iš pirmo žvilgsnio taisyklės čia liberalesnės nei Lietuvoje, nes privalomas žieminių padangų sezonas tęsiasi vos tris mėnesius, o ne penkis.

Specialistai pataria ypač atidžiai apžiūrėti žiemines padangas prieš montavimą ir patikrinti jų protektoriaus gylį. Jeigu šis yra 4 mm, rizikuoti nereikėtų – padangas verčiau utilizuoti ir įsigyti naujas.

"Jeigu ant ratlankių sumontuosite iki 4 mm nudilusias padangas, sezono pabaigoje liks 3 mm ar dar mažiau – jos bus visiškai sudilusios. Važiavimo savybės bet kokiomis sąlygomis bus itin prastos", – aiškina "Goodyear" atstovas Elmantas Latkauskas.


Svarbi informacija

Žieminių padangų protektoriaus gylis  Stabdymo kelias (greitis – 50 km/val.)

8 mm                                                                     31 m

4 mm                                                                     45 m

1,6 mm                                                                  57 m                



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Jeigu nėra pinigų,nereikia važinėti su savo mašina.Nėra pinigų padangoms ,nepasiteisinimas.Yra dar tokia atsakomybė,kurios nereikia pamiršti.

Užtikrinkit nuolatinę pinigų srovę

Užtikrinkit nuolatinę pinigų srovę portretas
mintyse tokius žodžius turi didieji padangų gamintojai. Ne saugumas jiems rūpi, o nuolat parduoti vis naujas padangas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių