Vairuotojams artėja išbandymų metas

  • Teksto dydis:

Atkeliavę rudeniški orai, keičia ir važiavimo sąlygas. Anksčiau ne tik temsta – rytais, dažnai ir vakare, naktimis, susidaro rūkas, dažnai lyja. Prasidėjus kad ir nestiprioms šalnoms ant kelių, viadukų gali būti slidu, tad vairuotojams reikia būti itin atidiems.

Ruošiantis į kelionę, policijos pareigūnai pataria iš anksto susipažinti su orų prognoze visam kelionės laikotarpiui, pasidomėti, kokia ji numatoma atskiruose šalies regionuose. Atsižvelgiant į tai derėtų planuoti ir tolimesnę išvyką. Lietuvos kelių policijos tarnyba primena pagrindinius dalykus vairuotojams vildamasi, kad mūsų kelionės būtų saugios.

Vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis (230 punktas), nuo lapkričio 10 iki kovo 31 d. draudžiama eksploatuoti motorines transporto priemones, išskyrus mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius, ir priekabas su vasarinėmis padangomis. Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi. Minėtu laikotarpiu (lapkričio 10–kovo 31 d.) lengvųjų automobilių (M1 klasė) padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip 3 mm.

Su dygliuotomis padangomis galima važinėti nuo lapkričio 1 iki balandžio 10 d. Naudojant tokias padangas, automobilio gale turi būti priklijuotas skiriamasis ženklas – baltas lygiakraštis trikampis su raudonu apvadu ir padangos dyglio simboliu viduryje.

Prieš kelionę taip pat reikėtų pasitikrinti, ar tinkamai veikia vairavimo sistema, stabdžiai, žibintų šviesos, stiklo valytuvai, ar yra jų plovimo skysčio, neįskilęs užpakalinio vaizdo veidrodėlis ir pan. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad rūko žibintus leidžiama naudoti tik esant blogam matomumui, o priekinius – ir sugedus priekiniam kairiajam artimųjų šviesų žibintui.

Kiekviename automobilyje vietą turėtų rasti sustojimo ženklas, gesintuvas, pirmosios pagalbos rinkinys, taip pat ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais – jos prireiks sustojus tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje. Policijos pareigūnai ragina, atsižvelgti į eismo sąlygas ir važiuoti tik saugiu greičiu.

Ypač atidiems derėtų būti tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui prieš pėsčiųjų perėjas, keliuose, kurie neapšviesti, važiuojant per tiltus, viadukus, miškingas vietoves lyjant, sningant, esant plikledžiui.


Šiame straipsnyje: ruduoeismo sąlygosvairuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių