Ar anksčiau būdavo rengiamos Užgavėnės Valdovų rūmuose?

Užgavėnės Valdovų rūmuose organizuojamos remiantis istorine medžiaga – įvairių šaltinių duomenimis, šioje vietoje šventė rengiama dar nuo Renesanso laikų. Taip sako Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė.

LRT RADIJO klausytojas Vaclovas iš Vilniaus domisi, ar seniau Valdovų rūmuose būta tradicijos švęsti Užgavėnes. „Manau, kad organizuojant Užgavėnes Valdovų rūmuose ši vieta yra nuvertinama. Kodėl tokia šventė rengiama Valdovų rūmuose?“ – klausia jis.

„Šie renginiai yra organizuojami remiantis istorine medžiaga. Mums labai svarbu priminti gyvenimo ritmą Lietuvos Didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje, kuri turėjo valstybines funkcijas ir pristatė valdovo dvaro kultūrinio gyvenimo raišką“, – tikina muziejaus direktoriaus pavaduotoja.

Anot jos, Užgavėnės valdovų rūmuose buvo švenčiamos nuo Renesanso laikų: yra išlikusios istorinės medžiagos – rašytinių šaltinių, amžininkų prisiminimų apie tai, kaip ši šventė buvo rengiama. Be to, labai svarbu akcentuoti, kad tai buvo elitinės Užgavėnės.

„Užgavėnės kaip pavasario ir atgimimo šventė yra labai senas fenomenas, Europoje suklestėjęs Renesanso laikais. Tuo metu buvo rengiami karnavalai. O Lietuvoje Užgavėnių šventes Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje Vilniuje rengdavo valdovas Žygimantas Augustas.

Dvaro sąskaitų knygose yra išlikę įrašų su nurodymais skirti tam tikrą sumą pinigų pakylai parengti, ant kurios buvo rodomi įvairūs vaidinimai. Vykdavo karnavalai, šokių šventės, žaidimai, karuselės, žiedo dalybos ir pan. Užgavėnių šventė trukdavo nuo kelių dienų iki dviejų savaičių. Ją vainikuodavo fejerverkai, tais laikais vadinti ugnimis“, – pasakoja specialistė.

Vėlesniais laikais, Baroko epochoje šios tradicijos buvo ypač išplėstos. Yra išlikusios įdomios medžiagos, iš kurios galima spręsti, kokie renginiai vyko Valdovų rūmuose.

„Vienas jų – Smuklių festivaliai, kuomet valdovai ir didikai susirinkdavo į kelias dienas trunkančias šventes, persirengdavo ne kaimiškais, mums pažįstamais personažais, o europietiškais, ir taip primindavo, kad Lietuvoje būta ir europinių tradicijų“, – teigia J. Karpavičienė.

Anot jos, Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė, kaupdama šią informaciją ir ją interpretuodama, stengiasi šiuolaikiniais renginiais atkartoti tradicijas, būtent todėl Užgavėnės ir organizuojamos Valdovų rūmuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių