Atkurtą Lietuvą su 100-mečiu sveikins varpų gausmu

Kitų metų vasario 16-ąją Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre nuskambės unikalaus projekto „Gloria Lietuvai“ kūrinys, kurio idėjos autorius Dalius Abarius sumanė surinkti šimto svarbiausių Lietuvoje varpų skambesį.

Kūrybinė projekto komanda važiuoja per visą Lietuvą, fiksuodama svarbiausius, įdomiausias istorijas turinčius varpus ir jų skleidžiamus garsus. „Norime parodyti, kaip atrodo mūsų Lietuva pro varpinės langą“, – šypsosi D. Abarius.

Istorikai padėjo atrinkti nemažai ypatingų varpų, bet bus siekiama, kad renginio, skirto atkurtos Lietuvos 100-mečiui, metu nuskambėtų 100 varpų garsai.

„Visi varpai turi tam tikras istorijas: vieni buvo išvežti į Rusiją, kiti – užkasti, labai ilgai buvo po žeme, kiti buvo sušaudyti, dar kiti – perlieti iš patrankų. Būtent tokie varpai fiksuojami – nuo seniausio, kuris datuojamas XII–XIII a. ir dabar yra Obelių istorijos muziejuje, ir baigiant pačiu naujausiu, skirtu atkurtos Lietuvos šimtmečiui, kuris neseniai pašventintas Trakuose“, – pasakoja projekto „Gloria Lietuvai“ iniciatorius.

D. Abarius atskleidžia, kad varpų skambesys bus suderintas pagal kompozitorių pageidavimus. Kūrinyje „Gloria Lietuvai“, kuris nuskambės 2018 m. vasario 16-ąją, varpų skambėjimo įrašas bus naudojamas kaip vienas instrumentų. Tą dieną specialiai atkurtos Lietuvos šimtmečiui sukurtą kompoziciją bendrai atliks Lietuvos simfoninis orkestras, chorai ir kiti atlikėjai.

Daugiau apie atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirtą kūrinį – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių