Išdalyti „Auksiniai scenos kryžiai“

  • Teksto dydis:

Geriausiu praėjusių metų režisieriumi pripažintas Kristianas Lupa (Kristijanas Lupa), o geriausiu nacionalinės dramaturgijos pastatymu tapo režisieriaus Arpado Schillingo (Arpado Šilingo) bei Mariaus Ivaškevičiaus spektaklis „Didis blogis“.

Tai paskelbta antradienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Vilniuje per „Auksinių scenos kryžių“ įteikimo ceremoniją.

K.Lupa apdovanotas už pjesės „Didvyrių aikštė“ pastatymą Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Toje pačioje nominacijoje su juo varžėsi režisierius Eimuntas Nekrošius, pastatęs „Borisą Godunovą“ ir „Bado meistrą“, bei režisierius Valteris Silis, sukūręs spektaklį „Miškinis“.

Dėl užimtumo K.Lupa negalėjo atvykti į ceremoniją Vilniuje.

„Auksinį scenos kryžių“ už geriausią nacionalinės dramaturgijos pastatymą gavęs dramaturgas Marius Išvaškevičius teigė patyręs egzorcizmo seansą.

„Jaučiuosi, kaip po egzorcizmo, kaip didžio blogio išvarymas iš Mariaus Ivaškevičiaus (...). Stengsiuos per „Didžio blogio“ spektaklius būti Bernardinų bažnyčioje, kad išpirkčiau tą mūsų sukurtą blogį“, – iš vienuolio Juliaus Sasnausko priimdamas apdovanojimą kalbėjo M.Išvaškevičius.

„Didis blogis“ toje pačioje kategorijoje varžėsi su režisierės ir aktorės Birutės Mar (Marcinkevičiūtės) monospektakliu „Ledo vaikai“ bei režisierės Aušros Pukelytės pagal Mykolo Kleopo Oginskio „Priesakus sūnui“ pastatyta „Teritorija“.

Sveikindamas teatralus su Tarptautine teatro diena, kultūros ministras Šarūnas Birutis linkėjo jiems žibėti, o teatrams nestokoti žiūrovų, kuriuos reikėtų ir mokyti, ir priversti mąstyti.

Š.Birutis Padėkos apdovanojimą įteikė operos solistei Sigutei Stonytei.

Geriausia praėjusių metų aktore paskelbta Eglė Gabrėnaitė už ponios Citel vaidmenį spektaklyje „Didvyrių aikštė“, geriausiu aktoriumi – Valentinas Masalskis, suvaidinęs Robertą Šusterį „Didvyrių aikštėje“ ir už vaidmenis spektaklyje „Didis blogis“.

„Auksinių scenos kryžių“ nepagrindinių vaidmenų kategorijose sulaukė aktoriai Vilija Grigaitytė, suvaidinusi spektaklyje „Miškinis“, ir Liubomiras Laucevičius už vaidmenis „Hamlete“ bei „Miškinyje“.

Geriausia praėjusių metų scenografe ir kostiumų dailininke tapo Paulė Bocullaitė už darbą spektaklyje „Hamletas“, geriausiu šviesų dailininku ir videomenininku – Lukaszas Twarkowskis (Lukašas Tvarkovskis) už darbą „Didvyrių aikštėje“.

Muzikos spektaklių kūrėjų ir atlikėjų nominaciją laimėjo erdvinės operos tamsoje „Confessions“ kūrybinė grupė („Operomanija“): kompozitoriai Rūta Vitkauskaitė, Jensas Hedmanas ir dainininkė Asa Nordgren.

Geriausia praėjusių metų operos soliste pripažinta Viktorija Miškūnaitė už Manon Lesko vaidmenį operoje „Manon“, geriausiais šokėjais – Greta Gylytė ir Eligijus Butkus už pagrindinius vaidmenis balete „Bolero“.

Už choreografiją „Auksinį scenos kryžių“ gavo Martynas Rimeikis, sukūręs baleto „Visur, kur mes nebuvom“ choreografiją.

Apdovanojimas už spektaklį vaikams ir jaunimui skirtas šokio spektaklio „Spalvoti žaidimai“ choreografei Birutei Banevičiūtei Ališauskienei, už lėlių ir objektų spektaklius – „Meile, don’t stop“ kūrybinei grupei.

Geriausiu praėjusių metų debiutantu pripažintas dirigentas Modestas Barkauskas už vienaveiksmių baletų triptiko „Bolero+“ muzikinės dalies pastatymą ir dirigavimą, baleto „Eglė žalčių karalienė“ dirigavimą.

Specialus prizas – Boriso Dauguviečio auskaras – teko choreografei Agnijai Šeiko.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijoms gauti iš viso buvo pateikti 75 spektakliai, juos vertino kultūros ministro įsakymu sudaryta komisija.

Geriausi teatro kūrėjai antradienį apdovanoti 24 kartą. Pirmieji įvairių sričių teatro menininkų apdovanojimai surengti 1992 metų kovo 27-ąją, taip Tarptautinės teatro dienos proga pagerbiant scenos menininkus už jų per sezoną nuveiktus darbus.

Nuo 2004 metų pagrindiniu kiekvienos nominacijos prizu tapo Rūtos Ničajienės sukurtas Auksinis scenos kryžius su įkomponuotu 1930 metais įsteigtu Valstybės teatro garbės ženkleliu, kuriuo tarpukario Lietuvoje buvo apdovanojami labiausiai nusipelnę teatro menininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių