Ekspresyvioji klavesino virtuozė atvers vienišo genijaus pasaulį

  • Teksto dydis:

Senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ jau įpusėjo šių metų kelionę. Rugsėjo 17 d., šeštadienį, Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje įvyks ypatingas vakaras - koncertą „Frobergerio pasaulis. Vieniša kelionė, lydima nelaimių, praradimų ir mirties“ parengė viena ryškiausių jaunesniosios kartos klavesino virtuozių Alina Rotaru.

Gimusi Bukarešte, studijavusi Vokietijoje ir Nyderlanduose, dabar gyvenanti Vilniuje, klavesinininkė Alina Rotaru kritikų vertinama kaip labai artistiška, ekspresyvi ir techniškai nepriekaištinga atlikėja. Jos skambinamos Frobergerio siuitos ir tokatos, 2012 m. išleistos vienos rimčiausių senosios muzikos leidyboje besispecializuojančių kompanijų „Carpe Diem", buvo palankiai įvertintos spaudoje, o jų interpretacija ne kartą apibūdinta kaip „sensacinga" ir „ypač rekomenduotina".

„A. Rotaru yra nepaprasta menininkė, ji ne tik užsibrėžė atlikti šią muziką nepriekaištingai, bet ir giliai emociškai perprato Frobergerio pasaulį", - apie minėtą Frobergerio kūrinių albumą rašė „The Listener" kritikas. - „Tai tobula kūrinio ir interpretuotojos simbiozė, besiskleidžianti per 64 klavesino muzikos iš porceliano minutes. Jei manote, kad gerai žinote Frobergerio muziką, šios programos klausysitės visiškai naujai. Šis albumas yra privalomas visiems ankstyvojo baroko muzikos mėgėjams." (R. Aschemeier, „The Listener", 2012 m. gegužė)

Kritikas teigia, kad „A. Rotaru priklauso jaunajai geriausių senosios muzikos instrumentalistų kartai". Jau savo debiutiniu soliniu albumu („Fortune my foe" su J. P. Sweelincko muzika, 2010) A. Rotaru patraukė baroko muzikos mėgėjų dėmesį.

Klavesino Šopenu vadinamas garsus vokiečių baroko kompozitorius bei virtuozas Johannas Jacobas Frobergeris (1616-1667) buvo vienas labiausiai kosmopolitiškų ir ekscentriškų XVII amžiaus muzikų. Gimęs Štutgarte, o miręs nedideliame Prancūzijos regiono Franš Kontė mieste Herikūre, Frobergeris gyveno ir dirbo daugelyje Europos centrų - Romoje, Vienoje, Briuselyje, Paryžiuje, Londone.

Deja, jo gyvenimą lydėjo nelaimės ir praradimai; jis dažnai perkeldavo sunkią gyvenimo patirtį į savo kūrinius, tačiau ne dėl savigailos, o veikiau dėkodamas likimui, kuris vis jo pasigailėdavo.

Frobergeris vertino vienatvę, atvirai niekino karjerą ir šlovę. Ir šiandien, praėjus net 400 metų, jo mįslingas gyvenimas, veikla ir kūryba vis dar kelia nemažą susidomėjimą.

A. Rotaru koncerte „Frobergerio pasaulis. Vieniša kelionė, lydima nelaimių, praradimų ir mirties" pamėgins priartinti šio neeilinio praeities kūrėjo muziką prie mūsų dienų klausytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių