Fotografijų parodoje – Siera Leonės grožis

Vilniuje, UNESCO organizacijos galerijoje, eksponuojama fotografijų paroda, skirta Tarptautinei Afrikos dienai. Jos autorius – keliautojas, alpinistas ir fotografas Saulius Damulevičius, kuris penkis mėnesius dirbo Siera Leonės sostinėje Fritaune ir laisvalaikiu fotografavo.

Fotografijos parodą „Siera Leonės deimantai“ geriausia žiūrėti, kai UNESCO organizacijos galerijoje yra ir autorius S. Damulevičius. Jis vaizdingai pasakoja, kaip gyvena vienos skurdžiausių pasaulio valstybių žmonės. Vandenyno užliejami namai, po kojomis liulančios šiukšlės, kolonijinio gyvenimo likučiai – visa tai sunku sutalpinti į nedidelę parodą.

„Na, man pirmiausia įspūdį padarė tai, kad ten, nors žmonės gyvena labai skurdžiai, karas pasibaigė prieš dešimt metų ir taip pat dešimt metų truko, buvo labai žiaurus ir brutalus, ten agresijos dabar faktiškai nėra, žmonės gyvena labai bendruomeniškai, stengiasi vienas kitam padėti, ten nėra religinės nesantaikos. Tai man labai patiko, kad tame mažame pasaulyje, skurde žmonės randa kažką, kuo gali tikėti“, – sako parodos autorius S. Damulevičius.

Daugiau nei pusė gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, nors šalyje randama deimantų ir aukso, yra didžiausias Afrikoje geležies rūdos telkinys. Kalnakasybos verslą daugiausia valdo užsienio kompanijos. O Siera Leonės gyventojams gamtos turtai negarantuoja geresnių gyvenimo sąlygų.

Pasak parodos autoriaus, šalis puikuojasi vienais gražiausių paplūdimių pasaulyje, tačiau turistų čia mažai. Penkis mėnesius Fritaune praleidęs lietuvis sako, kad bent Tarptautinę Afrikos dieną verta prisiminti žemyną, kuriame didžioji dalis gyventojų prausiasi, valgo ir miega gatvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių