Grafikės J. Rekevičiūtės parodoje – Eglės žalčių karalienės suknelė

  • Teksto dydis:

Su suknele galima virsti angelu, žavia zuikute, kate, karaliene ar tiesiog XXI amžiaus moterimi. Grafikė Jūratė Rekevičiūtė suknelėms sukuria vaidmenis ir juos įamžina savo unikaliuose atspauduose, kurie keliauja po pasaulį.

Šįkart menininkės paroda gruodžio 1-ąją atidaroma sostinės Muzikos galerijoje.

Dalis J.Rekevičiūtės kolekcijos suknelių neseniai parkeliavo iš parodos Danijoje. Kaip ir kiekvienos moters spinta, Jūratės grafikos darbų kolekcija jau papildyta naujais kūriniais. Vienas jų – Eglės žalčių karalienės suknelė. Kodėl būtent Eglės žalčių karalienės?

„Man ši suknelė – dramatiškas rūbas, plevenantis bangoje, joje matyti karūna... Kai gimė ši suknelė, pamaniau, kad tai drabužis, kurį galėjo vilkėti Eglė žalčių karalienė”, – samprotauja J.Rekevičiūtė. – Visos mano parodos suknelės skirtingoje aplinkoje visai kitaip žiūrisi – jos šoka, žaidžia, išlaisvina fantaziją... Be to, mano sukurtos suknelės-atspaudai, kaip ir kiekvienos moters suknelės, turi savo istorijas ir aš jas pasakoju.”

Man ši suknelė – dramatiškas rūbas, plevenantis bangoje, joje matyti karūna... Kai gimė ši suknelė, pamaniau, kad tai drabužis, kurį galėjo vilkėti Eglė žalčių karalienė.

Jūratė juokiasi neabejojanti, kad kiekvienos moters spintoje yra suknelių su istorijomis.

„Štai kad ir mano pačios suknelė, kurią esu apsivilkusi nuotraukoje, turi savo istoriją – draugės, gyvenančios Amerikoje mama man padovanojo... kelnių kostiumą, kuris buvo tokio mažo dydžio, kad į kelnių klešnę galėjau įkišti ne koją, o ranką, - juokėsi J.Rekevičiūtė. – Bet man labai patiko medžiaga, tad užsimaniau, kad iš to kostiumo noriu pasisiūdinti suknelę! Dizainerė Daiva Urbonavičiūtė suprato mano norą ir man sukūrė suknelę-transformerį – nori ką nors pridedi, nori – atimi, kaip nori, taip ir užsivelki. Unikalus drabužis!”

Jūratė –išskirtinė, ryški asmenybė, save traktuojanti kaip meno kūrinį - ji yra istorija savo stiliumi, mada, pareiškimais apie meną, aistrą kūrybai, įkyriu tarnavimu jai ir idealizmu, kuris daro žmogų menininku.

Kodėl grafika, atspaudai? „Dėl grafikos nenuspėjamumo, dėl rankos ir darbo mechanikos paklaidos, kuri meistriškai pastebėta praturtina kūrinį. Ne raižyti, o spausti. Ieškau atsitiktinumo“, - sako menininkė, teigianti, jog ji nekuria pasaulio, o atspindi jau esamą.

J.Rekevičiūtės kūryboje ir parodose visuomet lauk staigmenų – tai ji savo kūrybą pristato lovoje, tai jos kūrinių ieškok virtualioje ervėje, tai jie byra iš dangaus – praskrendančio lėktuvo… Muzikos galerijoje Jūratės kūriniai bus apdainuoti – kiekvienam jų skirtos operų arba miuziklų arijos, kurias atliks trys žavios muzikės – operos solistė sopranas Julija Karaliūnaitė, pianistė Simona Zbarauskaitė ir arfininkė Viktorija Smailytė. Jų atliekamų kūrinių herojės – Manon, Miuzetė, Esmeralda, Karmen… Istorijas apie šias žavias moteris pasakos renginio vedėja Daiva Tamošiūnaitė.

Specialiai šiam vakarui floristė Natalija Učvatova sukūrė šventines augalų ir gėlių kompozicijas.

J. Rekevičiūtės grafikos darbų paroda Muzikos galerijoje (Gedimino pr. 37, Vilnius) veiks nuo gruodžio 1 iki sausio 5 d. Parodos atidarymas – gruodžio 1 d. 19 val., įėjimas su bilietais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ach

Ach portretas
Dekui dievui nera degrades drulytes...be muilo lendancios i visas skyles...tokiai su trim plaukaus tik i fermas karviu melzt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių