Į Medininkų pilį sukvies riterių kovos

  • Teksto dydis:

Kovo 25 d. jau šeštą kartą Medininkų pilyje vyks gyvosios istorijos renginys „Medininkų pilies apgultis“.

Į garbingą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kovų istoriją menančią pilį susirinks karybos ir amatų rekonstruktoriai, muzikantai. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

„Prieš 615 metų, neramų Lietuvai 1402 metų pavasarį, kunigaikštis Švitrigaila, kovodamas dėl valdžios prieš savo brolius, pasitelkė Kryžiuočių ordiną, – pasakoja Gintautas Terleckas, Medininkų pilies skyriaus vedėjas. – Po nesėkmingo bandymo užimti Vilnių, galinga kryžiuočių kariuomenė apgulė Medininkus, bet pilies neįveikė. Gyvosios istorijos renginiais mes prisimename tuomečius pilies gynėjus.“

Renginyje dalyvaus net devyni karybos rekonstrukcijos klubai, taigi, vyks daug įnirtingų riterių kovų ir svečiams skirtų kariškų žaidimų. Bus galima pramokti senovinių žaidimų „Vikingų futbolas“, „Vilkas“, „Karalius“, „Genys“, „Muštukas“ ir kitų. Visi norintys galės išmėginti jėgas kliūčių trasoje ir kitose varžytuvėse – ieties ir kirvio metimo, svorio nešimo, ugnies įkūrimo. Rungčių nugalėtojai bus apdovanoti.

Bus galima išbandyti ir senovinę pilių griovimo techniką – akmensvaidę mašiną (trebušetą), taraną, arkbalistą. Pilies budelis parodys viduramžių bausmių įrankius. Be jau daugeliui matyto geležinio narvo kaliniams, bus galima sužinoti, kaip veikė „Ispaniškas asilas“ ir „Liežuvautojų smuikas“.

Tradiciškai renginyje bus pristatyti senieji amatai: kalvystė, siūlų ir audinių dažymas, audimas, siuvimas, odos ir juvelyrinių dirbinių gamyba. Vyks edukaciniai užsiėmimai. Renginio atmosferą kaitins folkloro grupės „Girjaukis“ ir „Laiminguo“. Bus galima pasivažinėti žirgų traukiama puskariete ir pajodinėti raitomis, o praalkus pasistiprinti pilies užeigoje. Veiks ir nuolatinė muziejaus ekspozicija atstatytame pilies bokšte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių