Jubiliejinė knygų mugė: tradicijos ir atradimai

  • Teksto dydis:

"Po dvidešimties metų" – tokia tema knygų bičiulius pasitinka jubiliejinė 20-oji Vilniaus knygų mugė. Vasario 21–24 dienomis tradiciškai "Litexpo" centre vyksianti mugė pakvies į susitikimus su lietuvių ir užsienio autoriais, naujo formato renginius ir žada gimtadienio staigmenų.

Naujo formato pokalbiai

Anot Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro vadovo Gyčio Vaškelio, mugės istorija rodo, kad renginys tapo ne vien kultūriniu, bet ir valstybinės reikšmės įvykiu.

"Ne kinas, o literatūra yra pagrindinis menas Lietuvoje. Juk knygų mugė prasidėjo kaip bendras Baltijos šalių projektas, tačiau toks, kokį jį pažįstame dabar, suklestėjo būtent Vilniuje. Stebimės ne tik mes patys, bet ir užsienio leidėjai negali atsistebėti, kad turėdami mažiau nei 3 mln. gyventojų vis dar leidžiame knygas savo kalba", – pastebėjo G.Vaškelis.

Pasak jo, viena svarbiausių mugės naujienų šiemet – trumpos literatūrinės dvikovos, pokalbių ciklas "Šortai". "Literatūrinė dvikova, kurioje niekas nežūva, o aštriai 15 min. diskutuoja apie pasirinktą knygą. Tokie šiemet bus naujojo formato pokalbiai", – formatą nusakė leidėjas.

Pristatydama mugės programą Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė tikino, kad mugė pasiruošusi lankytojus stebinti. "Programoje daugiau nei 500 renginių. Viena gražiausių tradicijų, užgimusių 2008 m., – Diskusijų klubas, kurio vienas pirmųjų vedėjų buvo šviesios atminties profesorius, filosofas Leonidas Donskis, – anot A.Žilinskienės, šiemet Diskusijų klube bus atsigręžta į pačią mugės esmę – į literatūrą ir knygas. – Net penkios diskusijos bus skirtos skirtingiems žanrams ir literatūrinėms tendencijoms aptarti. Taip pat kalbėsime ir pačiais aktualiausiais nūdienos klausimais: kūrėjo laisvė ir atsakomybė, jos ribas, Europos tapatybė, dviguba pilietybė. Sekmadienio diskusija kvies žvelgti į mugės ir knygos ateitį".

Į mugę keturioms dienoms grįžta lietuviškai kuriantys rašytojai iš kitų šalių, o tarp svečių dominuoja kaimynai: latviai, estai, lenkai.

Svečių desantas

Lietuvos leidėjų asociacijos vykdančiosios direktorės Rūtos Elijošaitytės-Kaikarės teigimu, į mugę keturioms dienoms grįžta lietuviškai kuriantys rašytojai iš kitų šalių, o tarp svečių dominuoja kaimynai: latviai, estai, lenkai.

"Sulauksime, ko gero, garsiausios šiuolaikinės latvių rašytojos Noros Ikstenos su knyga "Motinos pienas". Taip pat atvyksta Europos literatūros premijos laureatas Janis Jonevs, knygos "Jelgava 94" autorius. Estijai atstovaus jau vienu iš mugės tradicinių svečių tituluojamas filosofas Reinas Raudas", – iš kaimyninių šalių atvykstančius svečius vardijo R.Elijošaitytė-Kaikarė.

Taip pat lankytojai turės galimybę susitikti su Nyderlandų rašytoju Hermanu Kochu, autoriumi iš Norvegijos Roy’umi Jacobsenu, apie Lietuvą knygą parašiusiu vokiečiu Felixu Akermannu, slovėnų rašytoju Goranu Vojnovičiumi.

Ypatingo užsienio svečių dėmesio šiemet susilaukė ir Knygų šalies kūrybinė studija, į kurią, pasak G.Vaškelio, vienu metu sugužėjo ilgai kviestos knygos meno žvaigždės.

"Marion Bataille, Katsumi Komagata – tai vos keli pasaulinio garso vardai, kartu su mūsų pačiais garsiausiais knygų kūrėjais šiemet lauks visų Knygų šalies kūrybinėje studijoje. Rengs dirbtuves, dalyvaus pokalbiuose. Man šie vardai tai ženklas, kad Vilniaus knygų mugės vardas jau skamba labai toli ir yra gerai žinomas pasaulyje", – sakė G.Vaškelis.

Skelbiama, kad šiemet mugėje bus 360 dalyvių iš aštuonių pasaulio šalių: Lietuvos, Baltarusijos, Estijos, Ispanijos, Omano, Švedijos, Rusijos, Vokietijos; 25 užsienio dalyviai, du nacionaliniai stendai – Omano ir Baltarusijos.

Iki pat nakties

Keturias dienas vyksianti mugė lankytojus penktadienį pakvies vakaroti dar ilgiau. Vasario 22 d. nuo 21 val. Muzikos salėje vyks specialus renginys skirtas mugės jubiliejui "Naktis mugėje". Įvaizdinti žodžių klavyrai. Žodis – kaip sapnas, kaip vizija. Jungsime tekstą ir muziką, išgirsime, kaip skamba, kokias prasmes įgauna įgarsinti tekstai, kuriuos pristatys lietuvių poetai, ir įgarsins gerai žinomi muzikantai", – vieną laukiamiausių mugės naujienų pristatė Lietuvos parodų ir kongresų centro "Litexpo" parodų grupės vadovė Milda Gembickienė.

Penkerių metų sukaktį mugėje švenčianti Muzikos salė kvies ne tik bendrauti bet ir muzikuoti kartu su mylimais atlikėjais.

"Šiemet nebeskirstysime į žanrus, atskiras erdves – viskas vyks greta. Rekordinis stendų skaičius ir jau dabar susitikimo su klausytojais laukiantys atlikėjai čia atveš naujausius savo albumus, o penktadienį vakare visi kartu  improvizuotai muzikuos", – Muzikos salės naujienas pristatė asociacijos AGATA direktorė Agnė Begetė.

Kaip ir kasmet, knygų bičiulių laukia trys specialūs mugės autobusai, kurie nuo Katedros aikštės (stotelė "Arkikatedra") iki "Litexpo" ir atgal lankytojus į mugę veš nemokamai.


Apdovanos geriausiuosius

Vilniaus knygų mugėje vyks baigiamasis Metų knygos rinkimų renginys, bus paskelbti 2018 m. išleistų knygų nugalėtojai.

Apdovanojimuose dalyvaus vaikų, suaugusiųjų, poezijos, publicistikos ir dokumentikos penketukų ir paauglių trejetuko knygų autoriai. Renginį ves Tadas Jačiauskas, gros Domantas Razauskas.

Apdovanojimai vyks vasario 22 d. 19 val. LRT salėje 5.1. Renginys bus filmuojamas, tiesiogiai jį galės stebėti "LRT Plius" žiūrovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių