Jubiliejinis „Vilnius Jazz“ sutrauks geriausius savo kartos improvizuotojus

  • Teksto dydis:

Spalio 12-15 dienomis sostinės Rusų dramos teatre rengiamas 30-asis šiuolaikinio džiazo festivalis laukia pribloškiančio džiazo asų desanto iš septynių pasaulio šalių. Jau pristatėme šešis aukščiausio lygio profesionalų projektus, kurių kiekvienas gali tapti jubiliejinio festivalio kulminacija. Tačiau tai ne visos šių metų pažibos.

Skels ugnį su visu orkestru

„Vilnius Jazz“  bei  Lietuvos džiazuomenės numylėtinis, vienas iškiliausių Europos improvizuotojų švedų saksofonininkas ir kompozitorius Matsas Gustafssonas  šį rudenį atveža į Vilnių festivalio jubiliejaus proga turbūt griausmingiausią savo kolektyvą – „Fire! Orchestra“, kurio ekspresija, kūrybingumas, beprotiškas muzikos stilių ir žanrų lydinys išmuša klausytojus iš vėžių, kad ir kokio triuškinamo poveikio jie tikėtųsi. Tai bebaimių XXI amžiaus novatorių kūryba!

2011 metų pabaigoje M.Gustafssonui, bosininkui Johanui Berthlingui ir garsininkui Andreasui Werliinui kilo idėja išplėsti jų trio „Fire!“ iki 28 narių orkestro, sukvietus bičiulius švedus, grojančius džiazą, roką ir improvizacinę muziką. 

Jau 2012-ųjų sausį orkestras išleido debiutinį albumą „Exit!“, kitas dvi žiemas keliavo po Skandinaviją, o netrukus prisistatė ir kitų Europos kraštų festivaliuose. Antrasis orkestro albumas „Enter“ (2014) iškopė į viršutines eilutes geriausių roko ir džiazo leidinių sąrašuose.

Vienas atstos būrį virtuozų

Jubiliejinį „Vilnius Jazz“ savo vizitu pagerbs ir  amerikiečių elektroakustinės muzikos kūrėjas, trimitininkas, improvizuotojas, multmedijos artistas Robas Mazurekas. Šiam nardančiam po įvairiausius stilistinius kontekstus  menininkui jo kompozicijos ir daugiau kaip 60 kompaktinių diskų pelnė vieno įstabiausių savo kartos improvizuotojų šlovę.

„New York Times“, „Los Angeles Times“ and  „Chicago Tribune“ mini jo albumus geriausiųjų sąrašuose, jį liaupsina žurnalo „DownBeat“  kritikai, o „The Wire“ yra skyręs ne vieną savo viršelį, italų žurnalas „Musica Jazz“ išrinko Metų užsienio artistu.

R.Mazureko kūrybos arsenalas – nuo egzotiškų Amerikos čiabuvių melodijų iki keisčiausių garsinių eksperimentų, pasitelkus modulinį sintezatorių, elsktroniką, klavišinius ir kompiuterį. Menininkas garsėja ir tuo, kad derina solo muzikavimą su savo video-, tapybos, litografijų ir skulptūrų parodomis,  improvizuoja pagal grafines partitūras ir 3D litografijas.

Iškilęs 10-ojo dešimtmečio Čikagos džiazo eksperimentininkų scenoje, R.Mazurekas bendradarbiauja  su iškiliausiais Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Europos džiazo, elektronikos, roko ir improvizacinės muzikos kūrėjais, tarp jų - Yusefu Lateefu, Pharoah Sandersu, Roscoe Mitchellu, Jimu O’Rourke'u. 

Jis kuria muziką ir vadovauja gausybei ansamblių - „Exploding Star Orchestra“, „Chicago Underground Duo“, „São Paulo Underground“, „Alternate Moon Cycles“, „Chicago / London Underground“ bei kitiems.

R.Mazurekui kūrinius užsako solidūs Amerikos ir Europos festivaliai bei kitos institucijos, jo multimedijos projektus finansuoja prestižiniai JAV fondai.

Kiečiausi iš Lietuvos

Lietuvai jubiliejiniame festivalyje, be Liudo Mockūno, atstovaus vienas įdomiausių šiandien džiazo trio „Infiltrators“, suvienijęs tris talentingus eksperimentuotojus - klavišininką  Dmitrijų Golovanovą, saksofonininką Janą Maksimovičių ir perkusininką Arkadijų Gotesmaną.

Bandyti įvilkti jų muziką į žanro drabužį reikštų sumenkinti čia ir dabar kuriamą stilingą improvizacijos stebuklą. Tai procesas, kurio neįmanoma atkartoti, sustabdyti ir paaiškinti. Muzikantams nardant po laisvojo džiazo stichiją visi išankstiniai su jais siejami stereotipai sudūžta kaip bangos į molą. Bet svarbiausia – klausytojai tampa neatskiriama jų pasaulio dalimi.

Išradingumas, kūrybingumas, perfekcionizmas - skiriamieji šio trio bruožai. Visų jo narių biografijos įspūdingos. Jie įdomiai reiškiasi įvairių krypčių muzikos projektuose ir solo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių