„Klasika visiems“ kviečia išgirsti „Kalėdinę oratoriją“

  • Teksto dydis:

Gruodžio 15 d., šeštadienį, 20 val. Šv. Jonų bažnyčia Vilniuje suskambės šimtais balsų – projekto „Klasika visiems“ dalyviai, penki solistai ir kamerinis Vilniaus universiteto (VU) orkestras atliks romantiko, vieno žymiausių prancūzų kompozitoriaus Camilleʹio Saint-Saënso „Kalėdinę oratoriją“.

Šį kantatos žanro kūrinį kompozitorius parašė būdamas vos 23m., o lygiai prieš 149 metus, gruodžio 24 d, „Kalėdinė oratorija” pirmą kartą suskambėjo Šv. Marijos Magdalietės (La Madeleine) bažnyčioje Paryžiuje, kurioje tuo metu vargonininku dirbo C. Saint-Saënsas.

Skaidri ir melodinga, kartu iškilminga, subtili ir elegantiška kūrinio muzikinė kalba yra tipinės XIX a. prancūziškos romantinės muzikos pavyzdys. Jau nuo pirmųjų „Kalėdinės oratorijos“ garsų pakvimpa Kalėdomis ir apima šventinė nuotaika.

Ją sustiprins ir kūrinio atlikėjų sudėtis, kuri bus unikali bei susirinks tik šiam vakarui – trys Vilniaus universiteto chorai, prie kurių prisijungs beveik trys šimtai internetu užsiregistravusių klasikos entuziastų, penki solistai ir VU kamerinis orkestras. Juos visus suvienys jau septintus metus vykstantis projektas „Klasika visiems“.

Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse analogų neturinčio „Klasika visiems“ projekto tikslas – tiesiogiai, į gyvą muzikavimą įtraukti klasikinės muzikos mėgėjus ir leisti bent vienai dienai pasijusti didelės choristų bendruomenės dalimi. Tai atviras projektas, kurio dalyviai, nepriklausomai nuo amžiaus, užsiėmimo, kalbos ar kitų aplinkybių, susirenka dainuoti iš visos Lietuvos ir užsienio.

„Klasika visiems“ jau turi nuolatinių dalyvių, kasmet laukiančių šio projekto, o pernai sulaukė ir tarptautinio dėmesio – į projektą dalyviai vyko ir iš Jungtinės Karalystės, Liuksemburgo, Vokietijos, Ispanijos“, – projekto sėkme džiaugiasi „Klasika visiems“ sumanytoja ir VU chorų dirigentė Rasa Gelgotienė.

Jos teigimu, šis projektas iš pradžių vadintas eksperimentu ar bandymu netruko tapti tradicija ir įspūdinga muzikos švente. Jo buvimas ir gyvavimas Lietuvoje rodo mus esant aukštos kultūros šalimi.

Nuo projekto įgyvendinimo pradžios buvo atlikti tokie klasikos šedevrai kaip W. A. Mozarto „Requiem“, A. Vivaldi „Magnificat“, F. Schuberto Mišios G-dur, G. Fauré „Requiem“ ir C. Orffo „Carmina burana“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių