„Kristupo Kalėdos“: nuo flamenko baleto iki Hario Poterio magijos

Šventinis šurmulys persikels į koncertų sales, kuriose visą gruodį karaliaus festivalis „Kristupo Kalėdos“, paruošęs maišą muzikinių staigmenų.

Linkėjimus iš Monmartro gruodžio 19 d. siųs pianistas Šarūnas Meškys. Šv. Kotrynos bažnyčioje jis skambins šiaurietiškos melancholijos kupinus Yanno Tierseno kūrinius klavišiniams instrumentams. Pianistas šiemet pelnė šio prancūzų kompozitoriaus konkurso laurus, geriausio atlikėjo titulą bei laimėjo specialų prizą už išskirtinį pasirodymą.

Gruodžio 21 d. pirmą kartą Lietuvoje - įspūdingas reginys: 15 flamenko šokėjų, gyvai grojanti muzikantų virtuozų grupė iš Ispanijos, efektingas apšvietimas bei visais laikais populiari „Romeo ir Džiuljetos“ istorija.

Williamo Shakespeare'o pjesę flamenko baletui pasirinkusi CMDANZA trupė tituluojama ispaniškojo flamenko „svajonių komanda“. Klasikinį kūrinį ši Mursijos šokėjų kompanija pripildė neapsakoma aistra bei dramatizmu. Pasak atlikėjų, emocijos, banguojančios tarp liūdesio ir džiaugsmo, meilės ir neapykantos, gyvenimo ir mirties, idealiai tinka papasakoti „Romeo ir Džiuljetos“ istoriją, suteikti jai naujų spalvų.

Neįprastu instrumentu - stiklo taurėmis - grojantis Lenkijos duetas „Glass Duo“ drauge su styginių kvintetu pristatys magiško skambesio kupinus koncertus Šiauliuose (gruodžio 27 d.),. Marijampolėje (gruodžio 28 d.) ir Vilniuje (gruodžio 30 d.). Anna Szafraniec ir Arkadiuszas Szafraniecas, meistriškai įvaldę „angelų vargonais“ vadinamą instrumentą, kuria ausiai neįprastą muziką, kuri pavergia viso pasaulio klausytojus ir sulaukia tokių palyginimų, kaip „pasivaikščiojimas debesimis“ arba „muzika, atklydusi iš sapno“.

Ištisą pasaulį, slypinti už kadro, gruodžio 27 d. naujoje erdvėje atvers kino filmų muzika besidomintis Chrisas Ruebensas. Vilniaus universiteto Didžiojoje auloje gitaristas drauge su akordeonistu Nerijumi Bakula, smuikininku Tadu Dešuku bei kontrabosininku Vyčiu Nivinsku atskleis, kokias istorijas pasakoja filmų muzikos melodijos.

Ir didelių, ir mažų gerbėjų visame pasaulyje turintis burtininkas Haris Poteris bei užburtasis princas Spragtukas į savo magišką pasaulį muzikos garsais nukels gruodžio 27-28 dienomis.

Specialiai šiam projektui suburto kolektyvo „Kristupo styginiai“ dirigentas Karolis Variakojis džiaugiasi, kad koncertas vyks Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje: „Hario Poterio filmų garso takelio kūriniams, kuriuos atliksime, reikalinga atitinkama atmosfera, erdvė vaizduotei - tam bažnyčia nepaprastai tinka. Na, o „Spragtuko“ siuita joje, manau, skambės ypač šventiškai“.

Į ilgai lauktą pasimatymą gruodžio 29-ąją kvies dainininkai Evelina Sašenko ir Liudas Mikalauskas, atliksiantys Benjamino Gorbulskio dainas. Mėgiamas melodijas jie papildys nuotaikingais pasakojimais iš kompozitoriaus gyvenimo, o į sceną žengs drauge su pučiamųjų ansambliu „Brass Bravo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių