M. K. Oginskio 250-osioms metinėms – dvi parodos Vilniuje

Vilniuje atidarytos dvi parodos, skirtos politiko, kompozitoriaus, menų mecenato Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms gimimo metinėms. Parodose Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės patriotas atskleidžiamas per jo biografijos detales arba dvarų, išlikusių ženklų fotografijas.

Vilniaus galerijai „Arka“ keturiolika tapytojų pristatė darbus, skirtus M. K. Oginskiui. Parodos kuratorė sako, kad taip dailininkai dėkoja kažkada gyvenusiam žmogui už jo meilę Lietuvai.

Dažniausiai prisimenamas kaip polonezo „Atsisveikinimas su tėvyne“ Autorius, M. K. Oginskis iš tiesų buvo nepaprasta asmenybė. Dvarų sodų spalvos, eilutės iš dienoraščio, žmonų portretai, ar siekis būti toks kaip jis – visa tai atsispindi tapytojų darbuose.

„Tai didis politikas, kuris norėjo visom išgalėm padėti LDK. (...) Šiais laikais sunku rasti taip angažuotus žmones. Tai dailininkai ir bando – pasiimdami kažkokią dalelę arba jo profesinės pusės, arba jo kaip sukilimo dalyvio, arba iš jo asmeninio gyvenimo“, – sako parodos kuratorė dailininkė Arūnė Tornau.

Dailininkų sąjungos surengta paroda – viena įspūdingiausių šį pavasarį sostinėje. Savo vizijas apie M. K. Oginskio gyvenimą „Arkos“ galerijoje pristato Žygimantas Augustinas, Palemonas Janonis, Bronius Gražys, Sigita Maslauskaitė, Laisvydė Šalciūtė ir kiti.

Fotografė Lilija Valatkienė užfiksavo išlikusius Oginskių giminės gyvavimo ženklus.

„Kai išnyksta materialusis paveldas, labai greitai žmonių sąmonėje pasimiršta viskas, visa istorija. Mano tikslas buvo aplankyti, fotografuoti, fragmentuoti tuos dalykus ir kai praeis dar kiek laiko, kai švęsime mes jo 300 ar 350 metų jubiliejų, kad liktų tos fotografijos. Aš nežinau, kokios būklės bus tie jo dvarai, bet fotografijos tikrai išlieka“, – sako fotografė, žurnalistė L. Valatkienė.

Dar viena l. Valatkienės paroda „Laiškai apie muziką“, skirta M. K. Oginskiui, veikia Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

Medžiagą abiem parodoms fotografė rinko Lietuvoje, Lenkijoje ir Baltarusijoje, kur M. K. Oginskis gyveno, taip pat Florencijoje, kur praleido paskutinius gyvenimo metus ir yra palaidotas. Ekspozicijoje – M. K. Oginskio biografiją atspindinčių dokumentų kopijos – gimimo liudijimas su aštuoniais vardais ar pasai, su kuriais jis keliavo atlikdamas diplomatines misijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių