Menininkių darbai puošia populiarias vietas

  • Teksto dydis:

Bernardinų sodą, Lietuvos centrinį valstybės archyvą bei Užutrakio dvarą papuošė menininkių Jurgitos Minderytės Motiekaitės bei Sonatos Eidikienės rankdarbiai.

Bernardinų sodą, Lietuvos centrinį valstybės archyvą bei Užutrakio dvarą papuošė menininkių Jurgitos Minderytės Motiekaitės bei Sonatos Eidikienės rankdarbiai. Specialiai šiems objektams sukurtos dekoracijos – alternatyvus būdas estetinėmis priemonėmis atkreipti gyventojų dėmesį į populiarius turistinius, kultūrinius objektus ar reikšmingus projektus, kuriems sutvarkyti buvo skirtos Europos Sąjungos  struktūrinių fondų investicijos.

Vilniaus gyventojus ir miesto svečius artimiausiomis savaitėmis ketinančius apsilankyti Bernardinų sode pasitiks menininkės J. Minderytės Motiekaitės kurtas baltas povas. Pasak darbo autorės, tokia dekoracija pasirinkta dėl sąsajos su pavasarį bundančia gamta. „Povas taip pat simbolizuoja grožį, didybę ir neša sėkmę, todėl tikiuosi, jog jis taps laimės talismanu pamėgtam miesto parkui ir jo lankytojams“, – apie dekoraciją pasakoja smėlio menininkė ir rankdarbių mėgėja J. Minderytė Motiekaitė.

J. Minderytės Motiekaitės rankų darbo veltos vilnos ir mezginių dekoracijos taip pat jau papuošė Kauno pilies tiltą, Raudondvario dvarą, Birštono kurhauzą. Alternatyvia forma – rankdarbiais siekiama atkreipti dėmesį į teigiamus pokyčius kasdienėje aplinkoje, nes šie objektai per pastarąjį dešimtmetį buvo sutvarkyti ir atnaujinti panaudojant ES investicijas.

Tapytoja ir megztų grafičių pradininkė Lietuvoje Sonata Eidikienė, mezginiais papuošusi medį šalia Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir vazas prie įėjimo į Užutrakio dvarą pasakoja, jog mezginiai nėra ilgalaikė, tačiau efektyvi ir estetiška meno forma, viešųjų erdvių puošimui naudojama visame pasaulyje. „Kol gamtoje dar laukiame žalumos, medį prie Lietuvos centrinio valstybės archyvo norėjosi greičiau papuošti spalvomis ir margais paukščiais. Tuo tarpu Užutrakio dvaras – viena populiariausių vietų kultūrinių renginių bei pasivaikščiojimų puikiame sode mėgėjams ir estetišką aplinką nuspręsta papildyti tik nedideliu kruopščiu akcentu – subtiliais mezginiais prie įėjimo“, - savo rankdarbius komentuoja S. Eidikienė.

Pasak J. Minderytės Motiekaitės, rankų darbo dekoracijos pagyvina aplinką ir atkreipia dėmesį ir į estetinę papuoštų vietų vertę. Svarbu ne tik skaičiuoti, kiek kam pinigų panaudota, tačiau prisiminti, jog projektai, kuriuos atnaujinant panaudotos ES investicijos yra gyventojų bei turistų lankomi, reikšmingi šalies istorijai, kultūrai objektai, kurie dar prieš dešimtmetį neatrodė taip, kaip šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių