Moksleivių dainų šventės rengėjai žada patriotišką repertuarą

  • Teksto dydis:

Vilniuje pirmadienį prasidedančioje Lietuvos moksleivių dainų šventės rengėjai žada patriotinį, tautišką repertuarą.

„Repertuaras bus, nežinau ar kada buvo, mano galva, toks įdomus. Daugiau nei trečdalis repertuaro yra kūriniai, specialiai parašyti šiai šventei“, - spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo dainų dienos meno vadovas, vyriausiasis dirigentas Raimondas Katinas.

Jis pasakojo, kad iš 31 dainų pavadinimo, 17 yra vienaip ar kitaip susiję su gimtine, tėvyne, Lietuva, meile savo kraštui.

„Vaikai dainuoja ne balsu, jie dainuoja širdimi. Ir tą žodį „Lietuva“ jie taria taip pat - ne žodžiu, ne lūpomis, o širdimi“, - kalbėjo vyr. dirigentas.

„Dar vienas iš įdomesnių toks ciklas, kuris vadinasi „Keturių kartų dainos“, kurias vienu metu galės dainuoti proseneliai, seneliai, tėvai ir vaikai. Ši keturių dainų kompozicija vadinasi „Palinko liepa šalia kelio“, tai ir bus garsioji „Palinko liepa šalia kelio“ daina, kurią mes dainuosime su tautinio metalo grupe Thundertale“, - pasakojo R.Katinas.

Lietuvos moksleivių   dainų   šventės  „Tu mums viena“ renginiai vyks liepos 4-9 dienomis. Didžiausi iš jų – liepos 6 dieną Vingio parke numatoma  Dainų diena, liepos 8 dieną „Siemens“ arenoje vyksianti Šokių diena ir liepos 9-ąją Kalnų parke vyksiantis Ansamblių vakaras.

Šventėje dalyvaus per 20 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos, iš viso - daugiau nei 800 kolektyvų: 246 chorai, 252 šokėjų kolektyvai, 60 pučiamųjų, 202 ansamblio vakaro kolektyvai,40 akordeonininkų orkestrai, 35 choreografinės grupės ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Rusijos.

Renginio dalyviai bus apgyvendinti mokyklose ir profesinėse mokyklose, kurios nemokamai suteikė bendrabučius.

Šventės metu vaikų saugumu, sklandžiu organizavimu rūpinsis visą parą budintys žmonės, kurie budės iki pat liepos 10 dienos.

„Tai renginys, kuris nepalieka abejingų. Galbūt visi, kai giedos tautinę giesmę, kai žiūrės į šokančius ir dainuojančius vaikus, pajus, kad iš ikrųjų nėra taip blogai toj Lietuvoj, kad mes mylim savo kraštą, turime nuostabią jaunąją kartą, kuri kažko, ko mes nepadarėme, padarys ateityje“, - teigė švietimo ministrė A.Pitrėnienė.

Tuo metu renginio direktorius Romualdas Kondrotas kalbėjo, kad šventės rengėjai patyrė finansavimo problemų - lėšų šventei skirta gerokai mažiau, nei tikėtasi.

„Mes skaičiavome apie 2 mln. 900 tūkst. (eurų), tokia buvo pirminė sąmata ir tikėjomės ją gauti, tačiau iš viso sukaupėme tik 1 mln. 700 tūkst. (eurų)“, - apie lėšų trūkumą BNS pasakojo R.Kondrotas.

Šventės direktorius sakė, kad suaugusiųjų dainų šventėje šios sąmatos būna du, tris kartus didesnės, nors dalyvių skaičius ten būna trečdaliu didesnis.

„Liūdniausia, kad į vaikus yra žiūrima, kad vaikams užteks ir tiek. Visas pasaulis į vaikus žiūri kaip į ateitį, jiems atiduoda visa, kas geriausia, pas mus kažkodėl suaugusiems visuomet atsiranda ir lėšų, o čia visą laiką - ai, užteks vaikams“, - apgailestavo R. Kondrotas.

Moksleivių dainų šventę  rengia Švietimo ir mokslo ministerija kartu su M.K.Čiurlionio menų mokykla.

Mokinių dainų šventė  „išaugo“ iš Lietuvos   dainų  ir šokių šventės tradicijos. Nuo 1964 metų ji pradėta rengti kas ketverius metus kaip savarankiška Lietuvos mokinių   dainų   šventė.

Dainų   šventę  2003 metais UNESCO pripažino pasaulio žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo vertybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių