Neries regioniniame parke langinėmis pasipuoš etnografinis kaimas

  • Teksto dydis:

Neries regioniniame parke šį rudenį naujomis spalvomis dabinasi ne tik įspūdingas Neries upės slėnis, bet ir Šilėnų etnokultūrinis draustinis. Žavesio šiam kaimui suteiks penkios naujai pasidabinusios medinės pirkios. Jų langus papuoš dar dažais kvepiančios langinės, langų apvadai ir karūnos, o po stogu ornamentais sumirgės vėjalentės bei karnizai.

Senąja kaimo dvasia alsuojančiuose, tačiau nuo sostinės vos 15 km nutolusiuose Šilėnuose birželio 1 d. prasidėjęs projektas “Mūs pirkelė dailiai inrėdzyta” į savo veiklas įtraukė ne tik vietos gyventojus, bet ir vilniečius, moksleivius, dešimtį savanorių iš įvairių Europos šalių, bei neįgaliuosius. Visų jų ir VšĮ “Lobių dirbtuvės” meistro rankų darbu sušildyta, gimė devyniolikos langų puošyba ir trejos vėjalenčių ir karnizų poros. Pačią pirmąją rudens savaitę jos “nutūps” ant penkių Šilėnų kaimo pirkių ir liks ten – gražiu kontrastu džiuginti vietos gyventojų ir turistų akis.

Rugsėjo 6 d. 12 val. centrinėje kaimelio aikštėje vyksiančiame renginyje bus galima pasigrožėti šio projekto rezultatais, pasiklausyti architektų, kultūros ir tautinio paveldo specialistų paskaitų bei sudalyvauti 5 km ekskursijoje po įspūdingas kaimelio apylinkes.

12.15 val. architektė dr. doc. Aistė Andriušytė aptars Lietuvos pietrytinės dalies tradicinės kaimo architektūros bruožus ir puošybą. 13 val. į pasivaikščiojimą po Šilėnus pakvies menotyrininkė dr. Rasa Bertašiūtė, kuri skatins gyvai diskuoti apie tradicijos ir modernumo dermės galimybes. O 13.45 val. senųjų dailidystės bei stalystės amatų puoselėtojas Romualdas Valantis supažindins su medžiu – jo “charakteriu”, ypatybėmis ir apdirbimo technologijomis.

Viso renginio metu veiks atviros medžio dirbtuvėlės, kur norintys galės pasigaminti tradiciniais šių vietovių ornamentais padabintą puošybos elementą. O 14.30 val. Neries regioninio parko gidas pakvies į 5 km ilgio žygį – pasigrožėti puikiomis apylinkėmis ir aplankyti mitologinius šaltinius, regyklą, Naujosios Rėvos piliakalnį ir rudenį pasitinkantį Neries upės slėnį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių