Operos dienos proga Valdovų rūmuose pristatoma C. Monteverdi opera „Orfėjas“

Operos dienos Lietuvoje proga Valdovų rūmuose šeštadienį pristatoma Claudio Monteverdi opera „Orfėjas“. Šiemet sukanka 400 metų nuo antrosios iki šių dienų išlikusios jos redakcijos išleidimo Venecijoje.

C. Monteverdi „Orfėjas“ laikoma pirmąją klasikine opera. C. Monteverdi pirmasis į operos orkestrą įvedė smuiką, parašė pirmąją uvertiūrą ir operinį duetą. Jis panaudojo naują dainavimo būdą Recitar cantando, reiškiantį „kalbėti dainuojant“.

„Orfėjas“ Monteverdi laikais irgi buvo pastatytas rūmuose ir, manau, kad galėjo būti daug panašumų. Aišku, mes neturime tiek daug instrumentų, kaip Monteverdi buvo užrašęs savo partitūroje – ir dėl finansinės stokos, ir dėl to, kad nėra tiek daug vietos šitoje scenoje“, – aiškina operos „Orfėjas“ muzikos vadovas Darius Stabinskas.

Pirmoji opera Lietuvos istorijoje pastatyta Valdovų rūmuose 1636 metais rugsėjo 4-ąją.

„Tai rimta opera. Joje daug emocijų. Kalbu ne apie tokias emocijas, kokias daug kas įsivaizduoja operoje, bet apie didelę netektį ir tikrą žmogaus tragediją“, – tikina operos solistas Steinas Skjervoldas.

„Bandome sujungti koncertinį atlikimą, tarptautinę tiek orkestro trupę, tiek solistų trupę, Valdovų rūmų menę, kostiumus ir aplinką į tokį festivalinį pastatymą“, – sako operos režisierius Vaidotas Martinaitis.

Operos dienos proga ankstyvojo Baroko šedevras „Orfėjas“ Valdovų rūmuose bus rodomas šeštadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių