Prancūzų kino kūrėjų vakare – pasakojimai iš Stambulo ir Maroko

  • Teksto dydis:

Kino klubas „Plateau“ siekia rodyti filmus, susijusius su mūsų gyvenamais laikais, su pasauliu čia ir dabar, su dabarties jausena.

O jo nariai stengiasi ko nors išmokti tiek iš rodomų filmų, tiek vieni iš kitų. Visus, kuriems šie siekiai artimi, pirmadienio vakarą kviečiame drauge pasižiūrėti ir po to aptarti šiuos prancūzų filmus:

„Meistras laimėtojas“ („Maître Galip“), 1964 m., rež. Maurice Pialat (trukmė – 12 min.);

Jūs visi – kapitonai“ („Todos vos sodes capitans“), 2010 m., rež. Oliver Laxe (trukmė – 1 val. 19 min.).

„Meistras laimėtojas“ – tai filmas iš ciklo „Turkijos kronikos“. Šiuos trumpametražius dokumentinius filmus apie Stambulą kartu su „Naujosios bangos“ operatoriumi Willy Kurantu 1963–1964 m. sukūrė garsus prancūzų režisierius Maurice’as Pialat. „Meistras laimėtojas“ – tai mėgstamiausias ir paties režisieriaus filmas. Lyriškas Stambulo portretas piešiamas vieno žmogaus akimis, o postūmiu jį sukurti tapo turkų poeto Nâzımo Hikmeto eilėraštis „J’ai 60 ans, si je pouvais vivre cinq ans encore“ („Man 60 metų, jei galėčiau gyventi dar penkerius metus“). „Man – šešiasdešimt metų. Jei tik galėčiau pragyventi dar penkerius metus...“ – tokiais žodžiais ir prasideda filmas. Šis balsas žiūrovą lydi iki pat juostos pabaigos. Vos per dešimt minučių prabėga visas pagrindinio veikėjo gyvenimas – tikriems kino gurmanams įspūdį paliks dokumentinė filmo estetika, nepagražinta, nesumeluota ir išjausta tikrovė.

„Jūs visi – kapitonai“ yra pirmas Oliverio Laxe’o ilgametražis filmas. Tai – europiečio režisieriaus ir mokytojo, dirbusio Maroke, istorija, virstanti savotišku autoportretu. Gyvas ir žaismingas filmas, kuriame jokie vaidmenys ar ribos tampa nebesvarbūs. Veiksmas vyksta Maroke, sunkaus temperamento paauglių internate, kuriame ir filmuojama kino juosta. Nestandartiniai darbo metodai paskatina neigiamą vaikų reakciją, augančią įtampą. Režisieriaus vaidmenį perima vaikai. Operatorė – Ines Thomsen.

Peržiūra vyks kovo 13 d. 18.45 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Kino salėje (V a.). Organizatoriai – Nacionalinė biblioteka ir kino klubas „Plateau“. Filmai bus rodomi anglų kalba.

Dalyvių skaičius ribotas, todėl kviečiame registruotis tel. (8 5) 239 8677.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių