Premjera: spektaklis apie moteriškumo sampratą

  • Teksto dydis:

Jau šiandien Oskaro Koršunovo teatre debiutuoja režisierė Kamilė Gudmonaitė su spektakliu „Trans Trans Trance“. Jame režisierė pateikia savo požiūrį į pusmetį narpliotus klausimus apie moteriškumo sampratą.

Transformacija, transgresija, transendencija – tokie žodžiai užkoduoti režisierės Kamilės Gudmonaitės spektaklyje „Trans Trans Trance“. Tai pasakojimas apie moteris, lytiškumą ir laisvę būti savimi.

„Pradėjome spektaklį nuo temos, kas yra moteris. Kartu su aktorėmis kūrėme visą medžiagą, bet paskui supratom, kad apie moterį kalbėti neužtenka, kad lytis yra labai plati tema ir, kad yra labai daug žmonių, kurie galbūt nesijaučia gerai savo kūne ir nenori būti moterimi, arba nenori būti vyrais. Taip mes perėjome prie dvilytiškumo, translytiškumo temų ir galų gale išėjo apie lytį iš esmės arba dvasią kūne ir, kad mes nesame nei vyrai, nei moterys iš tikrųjų“, – sakė režisierė K. Gudmonaitė.

Režisierė sako jaučianti poreikį kalbėti apie moterų teises ir išgyvenimus, nes stereotipai, kuriuos spektaklyje bandoma paneigti, dar gyvi. K. Gudmonaitė teigė, kad šis spektaklis tarsi moterų manifestas teatre.

„Yra tik trys aktorės ir aš viena režisierė moteris. Visi kiti yra vaikinai. Ir ta idėja buvo tokia turbūt ilgo gyvenimo laikotarpio apmatymų išraiška. Nes labai ilgai susidurdavau su tuo, ypač būdama režisiere, su lyginimu vyriška režisūra, moteriška režisūra, gera, bloga būdavo dažnai vertinama pagal tai, ar tai yra vyriška ar moteriška. Ir galų gale norėjosi pasakyti kažką šita tema“, – pasakojo režisierė.

Aktorė Dovilė Kundrotaitė sakė, kad personažai, sukurti per repeticijas, atskleidžia ir jų pačių požiūrį bei mintis apie toleranciją kitiems ir dalykus, kurių nemoko mokykloje.

„Čia yra personažas, moteris – jėga, moteris – manifestas, tai yra moterys, kurios kovoja, kurios yra feministės, kurios laužo normas, tai yra šis personažas“,– tvirtino aktorė.

Spektaklyje vaidina K. Gudmonaitės bendrakursės aktorės D. Kundrotaitė, Jovita Jankelaitytė ir Adelė Šuminskaitė. Spektaklio premjera Oskaro Koršunovo teatre šiandien.

Spektaklio „Trans Trans Trance“ (rež. K. Gudmonaitė) premjera - jau rugsėjo 26-27 d., OKT Studijoje. Pradžia 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių