Rusų dramos teatras planuoja statyti M. Ivaškevičiaus „Rusišką romaną“

  • Teksto dydis:

Lietuvos rusų dramos teatras Vilniuje naują sezoną pradės premjeriniu spektakliu pagal airių dramaturgo George'o Bernardo Shaw (Džordžo Bernardo Šo) garsiąją pjesę „Pigmalionas“.

Taip pat planuojama statyti Rusijoje geriausia pjese pripažintą Mariaus Ivaškevičiaus kūrinį apie rašytoją Levą Tolstojų.

„Pigmaliono“ premjera Rusų dramos teatre įvyks jau šį savaitgalį – penktadienį ir šeštadienį. Jį režisuoja pirmąkart Lietuvoje statanti režisierė lietuvė Linda Urbona, Tbilisio Šota Rustavelio teatro ir kino akademijos auklėtinė. Jai talkina scenografė iš Gruzijos Nino Kitija bei kompozitorius Faustas Latėnas.

Pasak teatro pranešimo, kita šio sezono premjera yra naujos „Erdvės A-Z“ reiškinys. Tai jauno režisieriaus profesoriaus Jono Vaitkaus mokinio Augusto Gornatkevičiaus debiutas pagal XIX amžiaus pabaigos vokiečių literatūros ir dramaturgijos klasiko Gerharto Hauptmanno dramą „Vieniši žmonės“.

„Šiemet „Erdvėje A-Z“ žada gimti dar keli spektakliai: tai režisierės Eglės Svetkauskaitės režisuota Henriko Ibseno „Heda Gabler“, Augusto Strindbergo „Kreditoriai“ (savarankiškas jaunų aktorių darbas) ir taip pat savarankiškas ryškių Rusų dramos teatro artistų Aleksandros Metalnikovos ir Vladimiro Dorondovo sceninis duetas pagal Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič „Černobylio maldą“. Aktorius ir režisierius Jurijus Ščiuckis pateikė pasiūlymą čia įgyvendinti savo sumanytus pastatymus pagal Nikolajaus Gogolio ir Aleksandro Volodino kūrinius, o aktorius ir režisierius Vladimiras Serovas žada čia įgyvendinti sumanymą inscenizuoti filosofo Levo Karsavino kūrybą“, – rašoma teatro pranešime.

Trečia šio sezono Rusų dramos teatro premjera vyks ne Vilniuje, o Varėnoje. Spektakliu pagal Aleksandro Špilevojaus pjesę „Neišmoktos pamokos“ prasidės šių metų Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis.

Jaunas teatro aktorius Aleksandras Špilevojus parašė pjesę lietuvių kalba, pasakojančią jo, kaip mokinio aštuntoko, patirtus išgyvenimus. Pernai rudenį Varėnoje per Dalios Tamulevičiūtės lietuviškos dramaturgijos konkursą spektaklio pagal šią pjesę paraiška laimėjo Kultūros ministerijos įsteigtą pagrindinį prizą – spektaklio pastatymo finansavimą. Kūrinys Varėnoje bus parodytas rugsėjo 30 dieną, Rusų dramos teatre – spalio 6 dieną.

Be to, A.Špilevojus dar repetuoja Marijaus fon Majenburgo „Išsigimėlį“.

Netrukus teatre prasidės ir M.Ivaškevičiaus pjesės rusų kalba „Rusiškas romanas“ repeticijos. Ši pjesė pasakoja apie rusų literatūros klasiko L.Tolstojaus šeimyninio gyvenimo peripetijas ir su tuo susijusius klasiko išgyvenimus. Spektaklį statys režisierius Oskaras Koršunovas. Jo premjera numatyta kitų metų sausio mėnesį.

Kitąmet projektą pagal prancūziškai rašančio rumunų dramaturgo madingą pjesę „Pandų istorija, papasakota saksafonisto, kuris turi draugę Frankfurte“ žada įgyvendinti jauna kino režisierė Laura Kazbaraitė. Anot jos, tai būtų sintetinis sceninis kūrinys, kuriame susipintų teatras ir kinas.

Rusų dramos teatro vadovas vadovas Jonas Vaitkus su jaunais aktoriais Gabija Urniežiūte ir Ainiu Storpirščiu jau repetuoja Tennesee Williamso (Tenesio Viljamso) pjesę „Šauksmas“.

Anot pranešimo, J.Vaitkus taip pat yra sumanęs teatre įgyvendinti keturių metų tęstinę dokumentinio publicistinio teatro spektaklių programą, jos darbinis pavadinimas „Galimai vykdoma antroji Lietuvos okupacija. 1989 m. gruodis – 2019 vasaris“. Pirmoji šio ciklo pjesė –  Herkaus Kunčiaus „Klaną“ – jau guli teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matas

Matas portretas
Ar ponas draugas Vaitkus bei jo teatras, kai tokia sudėtinga geopolitinė situacija, nepradeda atlikti Trojos arklio vaidmenį ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių