Šimtmečio Joninės Trakų rajone: padovanok žolynų vainiką Lietuvai

  • Teksto dydis:

100 vainikų Lietuvai, baltiškos Rasų šventės apeigos, alaus darymas pagal senąsias tradicijas, žalvarinių papuošalų gamyba, mokymai apie vaistažolių galias, burtai iš žolynų, gyvo garso koncertai - visa tai ir daugybė kitų veiklų trumpiausios metų nakties proga lauks birželio 23 d. atvyksiančių į Joninių linksmybes "Pilialaukio" teritorijoje.

Išskirtinę šventę Trakų rajono gyventojams, vilniečiams, užsienio svečiams ir atvykusiems iš kitų šalies miestų organizuoja Lentvario kultūros rūmai.

"Šiemet Joninių šventei pasirinkome išskirtinę erdvę šalia kelio Vilnius-Trakai. Susirinksime restorano "Pilialaukis" vasaros estradoje. Šalia jos esantis žaliasis plotas - pieva, pilna žolynų, puiki vieta pailsėti ir pajausti ypatingas gamtos galias. Šių metų programa apjungia kelias veiklos sritis - sportą ir žaidimus visai šeimai, kūrybines dirbtuves, senąsias tradicijas ir šiuolaikiškas linksmybes", - pristato Lentvario kultūros rūmų direktorė Ieva Skaistytė.

Saulėgrįžos apeigos prasidės prie šventinių gėlėmis ir lietuviškais augalais puoštų vartų su liaudiškomis dainomis, menančiomis mūsų prosenelių ir dar senesnius laikus. "Senovėje kiekvienas į šventę įžengdavo apsivalęs, nusiprausęs šaltinyje. Šią tradiciją pakartosime prausdamiesi iš ąsočių. Sveikinsime žmones dainuodami, pagerbsime augmeniją, sodinsime ąžuoliuką ir liepą. Po to uždegsime simbolinį aukurą, ragausime naminės giros linkėdami sveikatos. Vyrai pagerbs Perkūną, šoks senovinį jam skirtą šokį. Visi bus kviečiami šokti ir dainuoti aplink didžiulį laužą", - prisiminti baltiškas tradicijas birželio 23 d. kviečia etnomuzikologė, ansamblio "Spalgena" vadovė Dalia Mockevičienė.

100 vainikų Lietuvai 

Šių metų Rasų iškilmių išskirtinumas - 100 vainikų Lietuvai pynimas. Norintys dalyvauti galės pinti vainikus iš čia pat augančių žolynų. "Tai - simbolinis veiksmas, apjungiantis gamtą, žmones ir tradicijas, kuriuo taip pat prisidėsime prie Lietuvos šimtmečio šventės. Rinksime ir gražiausius vainikus konkurse - nugalėtojų laukia prizai ir padėkos", - prisijungti prie neeilinės iniciatyvos kviečia Lentvario kultūros rūmų renginių koordinatorė Lėja Virganavičiūtė. 

Mažųjų apeigų dalyvių laukia įvairios veiklos nuo 12 val. dienos - aitvarų dirbtuvės, milžiniškų oro burbulų pūtimas, kroketas, šaškių turnyras ir kiti lauko žaidimai. Taip pat bus galimybė jodinėti šalia esančioje pievoje.

Mėgstantys aktyvius sportinius užsiėmimus galės susipažinti su "Aroma Fitness Joga". Tai - dar visai nauja fizinė ir emocinė praktika Europoje, apjungianti aromaterapiją, raumenų treniravimą bei lankstumo lavinimą.

Visą dieną netrūks dainų, ratelių. Koncertuos ansambliai "Lendvarė", "Spalgena", "Ratilai", "Volunga", "Klevinė", kapela "Vacio armonikėlė".

Apie žolynus ir jų galias - iš ekspertų lūpų

Žolininkas Marius Lasinskas konsultuos vaistažolių rinkimo ir naudojimo klausimais. Anot jo, prieš Jonines labai geras metas rinkti  šeivamedžius, jonažoles, raudonėlius. Mat dabar augalai turi ypatingų galių. Jis primena apie tris nuo seno žinomas žolininkų taisykles, kuriomis ir šiandien pats vadovaujasi.

"Seniau lietuviai, prieš eidami rinkti gydomųjų galių turinčių žolynų, iš vakaro pasiruošdavo švarius lininius drabužius. Atsikėlę rytą su niekuo nekalbėdavo, pasimelsdavo, padainuodavo - taip nusiteikdavo svarbiam procesui. Atėję į pievą, padėkodavo gamtai už visas jos teikiamas gėrybes, o radę šiukšlių, jas surinkdavo. Jie visada prisimindavo, kad žmogui galima pasiimti tik vieną ketvirtadalį rastų augalų. Trys ketvirtadaliai privalo likti gamtoje. Taigi, ir dabar, jei randame 12 jonažolių, tris galime pasiimti su savimi, o devynias turime palikti augti", - patirtimi dalijasi M. Lasinskas.

Pirtininkė Birutė Masiliauskienė Joninių svečiams taip pat ruošia ypatingą programą. "Rišime specialias Joninių vantas, gaminsime sėkmės amuletus iš augalų, semsimės gyvybinių galių iš gamtos, prašydami geros sveikatos ir sėkmės", - intriguoja patyrusi augalų ekspertė.

Kūrybinės dirbtuvės pagal baltiškas tradicijas

Na, o tie, kurie domisi baltiškais žalvariniais papuošalais, turės galimybę stebėti jų kūrimą, kalbėtis su autentiškus dirbinius gaminančiu Apolinaru Meirovič. Vyras domisi archeologiniais radiniais, ypač papuošalais, ir atkuria juos pagal senuosius rastinius modelius. "Pastebiu, kad lietuviams vis įdomesnės jų baltiškos šaknys, kultūriniai dalykai, o noras puoštis, matyt, yra įgytas ir perduodamas iš kartos į kartą. Žalvariniai papuošalai šiandien įgauna naujų prasmių - jei seniau jie labiau tarnavo kaip rūbo dalis - suseganti, prilaikanti, puošianti, tai dabar jaunimas sukuria naujų prasmių. Žalvario dirbiniai atrodo autentiškai, nenuobodžiai, yra lengvai priderinami prie drabužių ir draugiški šiuolaikiniam žmogui", - patirtimi dalinasi A. Meirovič.

Alų mėgstantiems patiks stebėti alaus darymo procesą, kurį atskleis aludaris Artūras Masiliauskas. "Tai - tarsi rekonstrukcinis alaus darymas, mat naudosime kelių šimtų metų istoriją turinčius įrankius. Visas procesas truks apie penkias valandas, o vėliau alus iki vartojimo dar bus laikomas apie tris savaites", - atskleidžia patyręs alaus gamybos meistras.

Vakaro programoje, nuo 21,30 val., svečius linksmins grupė "Viva" bei Violeta ir Vilius Tarasovai.

Iš Lentvario iki "Pilialaukio" miestiečius veš nemokami autobusai, o vilniečiai gali atvykti į Trakus važiuojančiais autobusais.

Joninių vieta: Galvės g. 120, Trakų raj., 17-as kilometras kelyje Vilnius-Trakai.


Šiame straipsnyje: joninėsrenginiaiTrakų rajonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių