Skaniausios uogos – ant Kristupo vasaros festivalio desertų

  • Teksto dydis:

Kur gi dar, jei ne Kristupo vasaros festivalyje, galima iki soties mėgautis figūros negadinančiais muzikiniais desertais – nuo Leonardo da Vinci laikus menančio unikalaus viola organista iki visiškai naujų patyrimų, išprovokuotų netikėtų muzikinių jungčių.

Šiemet šis, vienas didžiausių kultūrinių vasaros renginių Lietuvoje, vėl gundo „išsirinkti skaniausią” iš net 40 koncertų, vyksiančių liepos 3 – rugpjūčio 28 dienomis. O rinktis yra iš ko.

Prieš metus pristatyta naujiena, t.y. koncertai kūdikiams ir vaikams, pasiteisino su kaupu. Tad šią vasarą mažieji su tėveliais kviečiami į dar daugiau jiems skirtų pasirodymų: „Pamatę, kaip džiaugsmingai sutikta mūsų iniciatyva, kaip muzika praturtina šeimos rutiną, įnešdama naujų spalvų į tarpusavio ryšį ir bendravimą plačiąja prasme, nusprendėme, jog koncertai vaikams privalo tapti neatsiejama festivalio dalimi. Šiemet pasirodymai bus nemokami, o skirti jie 2-10 metų klausytojams. Dėl muzikinių programų kokybės nekyla nei menkiausia abejonė, nes jas ruošė profesionalai - Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas prof. Donato Katkaus ir ankstyvojo meninio ugdymo mokyklos „Strazdanėlės“ komanda“. Praėjusiais metais dėl savo turinio įvairiapusiškumo, kokybės bei draugiškos aplinkos, patekome tarp 70 geriausių Europos festivalių – tai įpareigoja ir išlaikyti išsikeltą kartelę, ir dar labiau pasitempti”, – kalbėjo festivalio direktorė Jurgita Murauskienė.

Puoselėti vaikų pažintį su skirtingų žanrų ir stilių muzika bei lavinti vaizduotę padės ir nauja šių koncertų erdvė, pastebi J. Murauskienė. Pasirodymai vyks knygyne - neformalioje erdvėje, kuri, organizatorių nuomone, dar labiau skatins edukaciją, o taip pat bus itin patogi šiai auditorijai.

Kristupo vasaros festivalis kaip visuomet nevengia eksperimentuoti, todėl naujienų bei originalių pasirodymų čia niekada netrūksta. Geriausias flamenko šokėjas, legendinis tango pianistas, 20 metų grojęs vienoje scenoje su pačiu Astoru Piazzolla,  charizmatiškiausias Portugalijos balsas, pasaulinė premjera iš Prancūzijos, simfoninio roko jėga – tai tik keli šių metų Kristupo vasaros festivalio akcentai. Nepaisant to, konceptualiajame lygmenyje, renginys išlaiko savo pamatinius principus ir publiką džiugina gražia tradicija tapusiais muzikos ciklais, tokiais kaip „Sakralinės muzikos valandos“, „Naktiniai fortepijono rečitaliai“, „Kristupo piknikai“.

Šiais metais ciklo „Sakralinėse muzikos valandose“ kaip reta daug ryškiausių vargonų meistrų: ciklo įkvėpėjas ir ilgametis jo vadovas – prof. Leopoldas Digrys, dabartinė meno vadovė Renata Marcinkutė Lesieur, pirmąkart Vilniuje viešintis garsus italų vargonininkas Luca Ratti, idealiai subalansuotu jaunatvišku polėkiu bei muzikine branda žavintis Sietlo merginų choras, žymiausiose pasaulio salėse vargonuojantis meistras iš Izraelio Alexanderis Gorinas, vienas iškiliausių Latvijos menininkų – Aivars Kalejs, tikras vargonų meno korifėjus iš Austrijos Bernardas Gfrereris ir kt. Ryškiausias „Sakralinių muzikos valandų“ debiutas – tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso žiuri simpatijas pavergusios dvidešimtmetės vargonininkės Monos Roždestvenskytės pasirodymas.

„Naktiniuose fortepijono rečitaliuose“ – išskirtiniai Lietuvos atlikėjai, savo meistriškumą įrodę prestižiškiausiuose pasaulio fortepijono muzikos konkursuose. Savo talentu džiugins net trys M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo globotiniai, o pianistas Daumantas Kirilauskas mes įššūkį tiek sau, tiek klausytojams, pristatydamas retai koncertų salėse skambančius, itin sudėtingus opusus.

Ramybės ir gamtos apsuptyje, Vilniaus universiteto botanikos sode, grožėtis turtingiausia Lietuvos augalų karalyste, bus galima puikios muzikos apsuptyje. Nuo liepos 3-iosios, kas antrą sekmadienį, šią gamtos oazę užlies spalvingi Lotynų Amerikos ritmai, svingas, fado ilgesys, stiprus Monikos Liu vokalas ir per kraštus besiveržiančios kone čigoniškos aistros…

Nepraleiskite „Kristupo vasaros festivalio“ atidarymo – sprogstamasis roko energijos ir orkestro jėgos užtaisas koncerte „Simfoninis rokas“ visam laikui pakeis nuomonę apie klasikinę muziką! Kitaip ir būti negali, kai scenoje susitinka eksperimentuoti nevengiantis Šv. Kristoforo kamerinis orkestras su frakuotais chuliganais – grupe „Dagamba“.

Intrigų netrūks visa liepą-rugpjūtį, nes didžiulis muzikinis vėrinys kasmet sukuriamas taip, kad jame kiekvienas, mylintis muziką, patirtų vasarišką klausymosi malonumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių