Šv. Kotrynos bažnyčioje skambės „Varlių koncertas“

Šventojo Kristoforo kamerinio orkestro sezonas prasideda muzikine staigmena. Atidarymo koncerte šventosios Kotrynos bažnyčioje su orkestru gros retai Lietuvoje viešintis, Prancūzijoje gyvenantis obojininkas Andrius Puskunigis.

Orkestras ir A. Puskunigis pirmajame koncerte iš užmaršties prikels baroko epochos kompozitorių Georgą Philippą Telemanną. Amžininkai kompozitorių kritikuodavo, kad jis esą per daug pataikavo publikai. Tačiau šiandien muzikantai jį dažnai renkasi koncertams, kaip baroko novatorių.

„Obojui nėra tiek daug prirašyta koncertų, kaip galbūt atrodo. Pavyzdžiui, nėra nė vieno Bacho koncerto obojui, jie visi yra perdaryti. Yra kiti barokiniai kompozitoriai, kurie tik pritaikyti obojui, o Telemannas yra paskyręs obojui koncertus“, – sako obojininkas A. Puskunigis.

Pasak jo, penktadienį Šventosios Kotrynos bažnyčioje skambės spontaniška, pilna staigmenų G. P. Telemanno muzika. Vienas iš programos kūrinių vadinasi „Varlių koncertas“ ir yra skirtas styginiams instrumentams.

G. P. Telemannas buvo aistringas sodininkas, Hamburge turėjo didelį sodą. Tuo metu miestas buvo aptvertas varlių atvaizdais puošta tvora. Varlių, kaip spėja istorikai, netrūko ir kompozitoriaus sode. Matyt, tai ir įkvėpė jį sukurti kūrinį varlėms.

Sezoną pradedančio Kristoforo kamerinio orkestro vadovas sako, kad jų laukia įdomus ir labai intensyvus ruduo.

„Diriguos Šlekytė, kuri labai efektingai pasirodė Europos jaunųjų dirigentų konkurse. Po to mes išvažiuojame į festivalį laive. Plauksime Viduržemio jūra, atplaukę į kokį gražų miestą, ten pagrosim koncertą“, – orkestro meno vadovas, dirigentas prof. Donatas Katkus.

Po gastrolių Viduržemio jūros miestuose orkestras laukiamas koncertuose Prancūzijoje ir Vilniuje jį vėl išgirsime tik lapkričio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių