Festivalis vėl suburs fotografus iš viso pasaulio

  • Teksto dydis:

Devintą kartą sostinėje rengiamas tradicija tapęs tarptautinis fotožurnalistikos festivalis „Vilniaus fotografijos ratas“ vėl suburs fotografus iš viso pasaulio. Festivalio metu vilniečiai galės pamatyti konkursinės programos fotografijas, kurios bus eksponuojamos Vilniaus Rotušėje iki vasario pabaigos. Vasario 13 d., šeštadienį, Rotušėje bus apdovanoti geriausių festivalio fotopasakojimų autoriai. Taip pat parodos lankytojai jau antrą kartą festivalio fotografijų istorijų tarpe galės pamatyti platformos „Latitude 55” istorijas, skirtas dokumentinei fotografijai.

Šiemet konkursinei festivalio programai „Gyvenimo ratas“ savo darbus pateikė daugiau nei 50 spaudos fotografų iš įvairių Europos miestų. „Vilniaus fotografijos rato“ metu savo darbus pristatys laisvai samdomas Ukrainos fotožurnalistas Evgenijus Maloletka, kuris papasakos apie savo fotografijas iš serijos „Donbasas“. Karinių konfliktų baisumus atskleis ir fotografas iš Rusijos Valerijus Melnikovas, pristatantis darbų seriją „Juodos dienos“, kurioje dokumentuojama dramatiški šiandienos Ukrainos istoriniai įvykiai. Iš Italijos atvykęs Fausto Podavini pristatys istoriją „Paskutinio teismo diena“, nagrinėjančią vaikų darbo Indijoje problemą. Festivalio finalistų Insos Hagemann ir Stefano Fingerio fotopasakojimas atskleis sekso verslo Filipinuose problemą. Be šių savo istorijas pristatančių spaudos fotografų, festivalyje dalyvaus ir daugelis kitų kūrėjų.

Tradicinis konkursas „Namų darbai“ šiemet vėl kvietė dalyvauti jaunus fotografus iki 30 metų. Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis džiaugiasi, jog idėja surengti konkursą, kaip tobulėjimo mokyklą, jauniems fotografams kasmet vis labiau pasiteisina. „Festivalis pristato naujus fotografus, jų nekasdienes temas ir atskleidžią jų požiūrį į mus supantį pasaulį. Džiugu, kad į festivalį atvykstantis konkurso mokytojas surengia meistriškumo pamoką, kurioje dalyvauja ne tik „Namų darbų” konkurse sėkmę bandantys fotografai, bet ir visi „Fotografų savaitgalio“ dalyviai“, - sako J. Staselis.

Šiemet konkurso „Namų darbai“ mokytojas ir vertintojas – 2015 „World Press Photo“ konkurso nugalėtojas Mads Nissen, kuris atvyksta į Vilnių ne tik apžvelgti šio konkurso finalistų darbų, bet ir kolegoms fotografams pristatyti savo paskaitą „Darbai ir mintys“. Penktadienį ir šeštadienį tiek fotografai, tiek kviestiniai lektoriai dalinsis patirtimi ir pristatys savo istorijas.

Šeštadienį vyksiančios apdovanojimų ceremonijos metu susirinkusieji taip pat turės progą pamatyti spaudos fotografų sukurtus filmus – vieną savo darbą „Homofobija Rusijoje“ pristatys pats Mads Nissen. Viena iš šios serijos nuotraukų ir atnešė M. Nissen sėkmę 2015 metų „World Press Photo“ konkurse, kuriame ji buvo pripažinta metų nuotrauka.

Parodoje taip pat bus eksponuojami fotoistorijų platformos „Latitude55“ darbai. Ieva Karjakinienė šioje platformoje pristato savo darbų seriją „Kailio kelias“. Šiuo savo darbu I. Karjakieninė siekia atskleisti, jog kailiadirbiai, skirtingai nei šiuolaikinis žmogus, niekur neskuba, atidžiai ir skrupulingai apčiupinėja kiekvieną jiems į rankas pakliuvusio kailio plaukelį. „Nusprendžiau pažvelgti, kaip kailiadirbystė atrodo šiandien. Išgirdus žodžius „kailio kelias“, pirmiausia iškyla modernios įmonės, kur erdviose patalpose novatoriškais įrenginiais išdirbamas kailis, vaizdinys. Pasirodo, tai neatitinka realybės“, – patirtimi dalinosi fotografė.

2015 m. Lietuvos spaudos fotografų konkurso nugalėtojas Justinas Stacevičius serijos „Cigarečių kontrabanda“ fotografijomis gilinasi į vienos opiausių Lietuvos ekonominių problemų – kontrabandos – temą, paliesdamas ir šios temos socialinį aspektą. 

Kartu su festivaliu bus išleistas ir aštuntasis žurnalo „Fotografijos ratas“ numeris.

Tarptautiniu festivaliu „Vilniaus fotografijos ratas“ siekiama parodyti, jog fotografijos pasakojimai gali būti ir vieni, be juos lydinčių išsamių tekstų. Taip pat norima atskleisti, jog kartais fotografijos gali būti jausmingesnės ir labiau tikrąjį gyvenimą perteikiančios nei parašytas tekstas. Spaudos fotografija – tai vaizdu perteiktas pasaulis ir išskirtinė galimybė atsidurti tolimiausiam pasaulio krašte bei pajausti ten esantį gyvenimą tikromis, neperrašytomis emocijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių