Trakų pilyje – K. Barišausko juvelyrikos paroda

  • Teksto dydis:

Birželio 17 d., šeštadienį, 15 val. Trakų salos pilyje atidaroma Kazimiero Barišausko juvelyrikos darbų paroda, kurioje bus pristatyti 134 autoriniai darbai, sukurti per pastaruosius trejus metus.

Menininkas puikiai įvaldęs modernias juvelyrikos meno išraiškos priemones, naudoja sidabrą, juodmedį, kaulą, įvairius akmenis. Darbų atlikimo technika – graviravimas, montavimas, liejimas. Renginį organizuoja Trakų istorijos muziejus.

„Man patinka laimingos moterys – gražu, kaip krintanti žvaigždė... – sako K. Barišauskas, paklaustas apie paskatas pasirinkti juvelyro profesiją. – Seniai supratau, kad lindėjimas dirbtuvėje suteikia kur kas daugiau galimybių nei spoksojimas į naktinį dangų...“

K. Barišauskas yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys nuo 1985-ųjų. Menininkas yra surengęs nemažai personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, pirmasis Vilniaus Kaziuko mugėje pradėjo kaldinti šventės monetas. Nuo 1998 m. dalyvauja gyvosios istorijos renginiuose ir projektuose, pristatydamas archeologinių radinių rekonstrukcijas. Jo atkurti archeologiniai papuošalai papildo 18 istorinių kostiumų Lietuvos nacionaliniame muziejuje; ne vieną darbą galima pamatyti Trakų istorijos muziejaus ekspozicijoje (kunigaikščių bei didikų spaudų kopijos, atkurtas Slibino ordino, kuriam priklausė ir Vytautas Didysis, ženklas, kiti darbai).

Parodą lydės katalogas, kuriame pristatomi ne tik menininko darbai, bet ir mintys. Jis visada turi su savimi knygelę, kurioje užrašo tai, ko negali išdrožti, išgraviruoti ar nulieti. Menininkas sako, kad kažką – dienoraščius, eilėraščius – rašė nuo tada, kai išmoko rašyti. O minčių knygelė atsirado prieš keletą metų, kai bičiuliai knygrišiai padovanojo dailiai įrištas mažas odines knygeles.

„Kiek pats prisimenu, visada kažką kūriau, – sako K. Barišauskas. – Vertingiausia Dievo dovana žmogui – gebėjimas kurti. Paklaustas, kam tai darau, atsakau: kad pats sau save pateisinčiau“.

K. Barišauskas gimė 1957 m. Marijampolėje, studijavo anglų kalbą tuomečiame Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute, bet jau po metų suprato, kad tai – ne jo kelias, labiau traukė menai. Pradėjo tapyti, drožinėti. Po privalomos tarnybos sovietų armijoje, įsidarbino eksperimentinėje gamykloje „Apvija“. Graverio specialybė ir gamykloje buvusios techninės galimybės paakino K. Barišauską imtis juvelyrikos. Gimė pirmieji medaliai, skirti autoriaus mėgstamoms asmenybėms: Alberui Kamiu, Bobui Dilanui, Aleksandrui Solženycinui, Voltui Vitmenui, Vydūnui, Stasiui Krasauskui ir Vincui Kudirkai.

K. Barišausko darbų paroda Trakų pilyje paroda veiks iki 2017 m. rugpjūčio 21 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių