Valdovų rūmuose – išskirtinis džiazo vakaras

  • Teksto dydis:

Populiariausias pasaulyje džiazo vokalistas Gregory Porteris sugrįžta į Lietuvą, kurioje jau ne sykį sužavėjo publiką.

2018 metų liepos 8-ąją amerikiečių dainininkas pasirodys LDK Valdovų rūmų kieme Vilniuje – tai bus pirmasis jo koncertas mūsų šalyje, vyksiantis po atviru dangumi.

Dviejų „Grammy“ statulėlių laimėtojas sostinėje atliks populiariausius savo repertuaro kūrinius ir dainas iš naujausio albumo „Nat „King“ Cole & Me”, išleisto spalio pabaigoje.

Liepos 8-ąją, sekmadienį, vyksiantis pasirodymas Vilniuje – jo pasaulinio koncertų turo dalis. Kaip ir ankstesnius sykius, į Lietuvą aksominio balso savininkas atvyksta festivalio „Kaunas Jazz“ kvietimu.

„Kai sužinojome, kad G. Porteris 2018-aisiais vyksta į naują koncertų turą, nusprendėme, jog pamatyti šį pasirodymą tikrai nusipelno ir jo gerbėjai Lietuvoje. Juolab kad jų tikrai netrūksta – visi bilietai į 2017-ųjų pavasarį vykusį jo koncertą Vilniuje buvo išpirkti, o publikos reakcijos sužavėtas dainininkas pats pareiškė norą dar sykį apsilankyti Lietuvoje.

Tai – pirmas sykis, kai mūsų festivalis tokio rango žvaigždės koncertą rengia vasarą, po atviru dangumi. Džiaugiamės, kad šis pasirodymas vyks prestižinėje vietoje – pačioje Vilniaus širdyje. Šioje erdvėje tilps mažiau žiūrovų, nei per praėjusią Gregory viešnagę – tik du tūkstančiai. Neabejojame, kad nemažai dainininko gerbėjų jau per šias Kalėdas bilietą į šį koncertą padės po eglute“, - sako „Kaunas Jazz“ meno vadovė Indrė Jučaitė.

Naujas, penktasis studijoje įrašytas G. Porterio albumas praėjusią savaitę pakilo į populiariausių diskų sąrašo trejetuką Didžiojoje Britanijoje, sėkmingai šturmavo kelių dešimčių pasaulio valstybių „topus“. Tai – geriausiai parduodamas albumas per visą jo įspūdingą karjerą.

Albume G. Porteris su orkestru įrašė vieno iš savo įkvėpėjų – legendinio amerikiečių dainininko ir pianisto Nato „Kingo“ Cole'o repertuaro.

Albumo dainų ištraukos: 

„Smile“, „Mona Lisa“, „Ballerina“ ir kitas dainas, išgarsėjusias prieš maždaug septynis dešimtmečius, Gregory Porteris atliko pagarbiai, išlaikydamas senųjų vokalinio džiazo laikų atmosferą, bet ir nuspalvindamas išskirtiniu savo balso žavesiu.

Koncertų ture, kuriame jau suplanuoti ir du pasirodymai legendinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“, G. Porteris atliks ne tik šio albumo repertuarą, bet ir dainas iš savo ankstesnių įrašų – tarp jų ir „Grammy“ apdovanojimais už geriausią džiazo vokalą įvertintų „Liquid Spirit“ bei „Take Me To The Alley“.

G. Porteris – vienas ryškiausių šio dešimtmečio muzikos fenomenų. Jo balsas spindi ne tik džiazo, bet ir popmuzikos scenoje.

„Tikro, neįtikėtino talento esmė“, - apie šį dainininką sako su juo koncertavęs legendinis Stevie Wonderis. „Šis žmogus turi viską“, - pritaria popmuzikos žvaigždė Samas Smithas.

G. Porterio atliekama daina „Just The Way You Are“: 

2010-aisiais išleistas debiutinis Gregory Porterio albumas „Water“ buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui, o už trečiąjį, 2013-aisiais išleistą „Liquid Spirit“, dainininkas pelnė išsvajotą statulėlę.

Šiandien tarp G. Porterio gerbėjų – ir elektroninės šokių muzikos duetas „Disclosure“, su kuriuo dainininkas įrašė hitą „Holding On“, ir airių muzikos legenda Vanas Morrisonas, ir net seras Eltonas Johnas, negailintis komplimentų amerikiečių dainininkui.

Dainininkas – dažnas svečias populiariuose britų TV šou, 2016-ųjų rugsėjį dalyvavo BBC surengtame festivalyje, kur greta E. Johno ir kitų ryškių žvaigždžių dainavo Londono Haid parke.

Kai 2017-aisiais britų dainininkui Stingui Švedijoje buvo įteiktas prestižinis muzikos apdovanojimas „Polar Music Prize“, tarp keleto šioje ceremonijoje dainavusių atlikėjų buvo ir G. Porteris. Jo sudainuotas kūrinys „It's Probably Me“ sujaudino ir Švedijos karališkąją šeimą, ir dažniausiai gana skeptiškai į savo kūrybos perdirbinius žiūrintį Stingą.

G. Porteris „Polar Music Prize“ ceremonijoje - „It's Probably Me“: 

Į muzikos elitą galingai įsiveržęs dainininkas vadinamas viena svarbiausių priežasčių, dėl kurių džiazas šiandien atranda naują, jaunesnę auditoriją. Ir jo populiarumas su kiekvienais metais vis didėja – apie 200 koncertų per metus surengiantis atlikėjas vis dažniau turi ištarti „ne“, nes tiesiog nespėtų į visus miestus ir sales, kuriose yra laukiamas.

Tačiau „Kaunas Jazz“ dainininko širdyje užima ypatingą vietą – dar 2013-aisiais festivalyje pirmą sykį apsilankęs atlikėjas iškart pelnė publikos simpatijų prizą, pamėgo šio renginio atmosferą ir nuo to laiko niekada neatsisako sugrįžti į Lietuvą.

Skelbiant žinias apie kitų metų „Kaunas Jazz“ sezoną, verta priminti, kad vienas puikus koncertas džiazo gerbėjų laukia dar šįmet – gruodžio 4-ąją Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, festivalio sezoną vainikuos garsios JAV vokalistės Stacey Kent koncertas.

Be to, jau paskelbta ir dar viena 2018-ųjų „Kaunas Jazz“ žvaigždė – balandžio 30-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje dainuos britų dainininkė Laura Mvula, su kuria Gregory Porteris taip pat yra įrašęs kūrinį ir dainavęs scenoje.

G. Porteris ir Laura Mvula - „Water Under Bridges“: 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių