Valdovų rūmuose – pirmoji tikra klasikinė opera „Orfėjas“

  • Teksto dydis:

1636 m. rugsėjo 4 d. sostinės Valdovų rūmuose buvo pastatyta pirmoji opera Lietuvos istorijoje. Ta proga viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale" kartu su Valdovų rūmu muziejumi rugsėjo 5 dieną, 17 val. pristato specialų renginį Operos dienai Lietuvoje paminėti. 2015 metais sukanka 400 metų nuo antrosios iki šių dienų išlikusios Claudio Monteverdi operos „Orfėjas“ redakcijos išleidimo Venecijoje, todėl išskirtinį ankstyvojo Baroko epochos šedevrą atliks tarptautinė patyrusių senosios muzikos atlikėjų komanda.

Claudio Monteverdi „Orfėjas“ laikoma pirmąja tikra klasikine opera, nuo kurios prasidėjo operos istorija ir šio žanro raida. Monteverdi pirmasis įvedė į operos orkestrą smuiką, parašė pirmąją muzikos istorijoje operos uvertiūrą ir pirmąjį operinį duetą. Šiam kūriniui kompozitorius panaudojo labai revoliucingą to meto Giulio Caccini bei kitų Florencijos kameratos narių idėją - naują dainavimo būdą recitar cantando („kalbėti dainuojant"), todėl daugelis motyvų operoje yra ne melodiniai, o deklamaciniai. Lygiaverčių balsų faktūra čia dažnai išskaidoma ir tampa duetu, harmoniškai palaikomu boso, o ornamentiniai disonansai ir pagražinimai, kurie anksčiau būtų buvę atlikėjų improvizuojami, „Orfėjo" partitūroje yra užrašyti. Operos libretą parašė itin garsus to meto poetas Alessandro Striggio Jaunesnysis.

Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje skambėsiančios operos „Orfėjas" koncertinį atlikimą ruošia jungtinė Lietuvos ir svečių iš užsienio komanda. Orfėjo partiją atliks itin glaudžiai su įvairiais lietuvių atlikėjais bendradarbiaujantis baritonas Stein Skjervold iš Norvegijos, o piemens ir Apolono vaidmenis - italų tenoras Mario Cechetti, koncertavęs Paryžiaus „Ch¬telet" teatre, Niujorko „Carnegie Hall", Tokijo, Pietų Korėjos, Austrijos ir kitų šalių operose, koncertų salėse.

Operoje, kurios veiksmas vyksta Trakijoje ir Mirusiųjų karalystėje, vaidmenis atliks sopranai Nora Petročenko, Edita Bagdonaitė-Venislovienė, Rūta Vosyliūtė, tenoras Mindaugas Jankauskas, kontratenoras RadosBaw PachoBek (Lenkija), bosai Nerijus Masevičius, Artūras Miknaitis ir kiti solistai. Scenoje taip pat pasirodys choras ir konsortas „Brevis", kurį sudarys atlikėjai iš Lietuvos, Lenkijos, Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Norvegijos (vadovai Gintautas Venislovas ir Darius Stabinskas). Operos režisierius - Vaidotas Martinaitis, choreografė - Jūratė Širvytė-Rukštelė, muzikos vadovas - Darius Stabinskas. 

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

Projekto rengėjas - viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale".

Claudio Monteverdi opera „Orfėjas" Valdovų rūmuose - 2015 m. rugsėjo 5 dieną, 17 val.


Šiame straipsnyje: OrfėjasoperaValdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių