„Vilniaus kino šortų“ filme – pagalbos skambučiai iš skęstančio kelto „Estonia“

  • Teksto dydis:

Korėjietiška siaubo drama apie kunigus egzorcistus. Eksperimentinis filmas apie tikrus pirmosios pagalbos skambučius. Istorija apie įsiutusių skustagalvių gaujai priklausantį gėjų. Elegiškas dviejų minučių žvilgsnis į kalėjimą vakarėjant. Tai dalis išskirtinių pasakojimų, kuriuos pristatys jau po savaitės, spalio 9 dieną, prasidėsiantis didžiausias Baltijos šalyse tarptautinis trumpų filmų festivalis „Vilniaus kino šortai“.

Pasak organizatorių, festivalio filmai provokuoja visuomenei jautriomis temomis – homofobija, pabėgėlių deportacija, sekso turizmas. Jų režisieriai drąsiai laužo kino taisykles: festivalis parodys iš senų fotografijų sudurstytą darbą, vienu kadru nufilmuotą istoriją, tikrais faktais paremtą pasakojimą animacijos forma.

„Neapsiribijome nei temomis, nei forma, nei trukme. Šalia vaidybinių, dokumentinių ir animacinių filmų rodysime eksperimentinių darbų, kurie nepaiso linijinio pasakojimo, remiasi asociatyvių vaizdų kalba, pasižymi konceptualumu. Pristatysime tai, kuo gyvena trumpas kinas šiandien, kokios tendencijos vyrauja. Pavyzdžiui, rodysime trumpametražio kino pasaulyje populiarėjančius vos kelių minučių filmus“, – sako Marija Razgutė, festivalio meno vadovė.

Vienas išskirtiniausių festivalio filmų – suomių dueto Hannes Vartiaineno ir Pekka Veikkolaineno „Pagalbos skambučiai“. Autoriai jungia tikrų pagalbos skambučių įrašus (vienas jų – iš skęstančio kelto „Estonia”) su NASA užfiksuotais Žemės iš kosmoso vaizdais, gelbėtojų sraigtasparnių, laivų radarų, audros debesų, jūros epizodais. Tarp dokumentikos ir vaidybos laviruojantis vizualus ir emociškai stiprus reginys pasakoja apie efemerišką ir trapią žmogaus būtį nelaimių akivaizdoje.

„Pagalbos skambučiai“ jau buvo rodyti Leipcigo dokumentinių filmų festivalyje, pristatyti Klermono-Ferano, Tamperės, Sarajevo kino festivaliuose. Rugpjūčio mėnesį filmas buvo nominuotas geriausio Europos trumpametražio filmo apdovanojimui.
Filmą Vilniuje pristatys patys režisieriai. Kaip teigia M. Razgutė, tai reta proga susitikti su vieno įspūdingiausių pastarojo meto Europos trumpametražių dokumentinių filmų kūrėjais.

Į Lietuvą atkeliaus ir olandų režisierius Janas-Dirkas Bouwas su filmu „Aš myliu chuliganus“. Tai drąsus ir atviras pasakojimas apie gėjų, kuris priklauso skustagalvių futbolo sirgalių grupuotei. Vaikinas turi slėpti savo tapatybę, kad išgyventų jam brangiame pasaulyje. Tikrais faktas paremtai istorijai papasakoti kūrėjas pasirinko kine vis dar retą dokumentinės animacijos formą.

Animacijos gerbėjų laukia dar vienas malonus netikėtumas. Festivalis parodys prieš kelis metus apie karjeros pabaigą prabilusio garsaus lenkų animatoriaus Piotro Dumałos naujausią kūrinį „Hipopotamai“. Taip pat pristatys kultinio prancūzų filmo „Nekaltybė“ (2004) režisierės Lucile’ės Hadzihalilovic naują dramą „Nektaras”. Tai subtili siurrealistinė istorija apie keturias moteris ir jų prižiūrimą karalienę, kurios kūnas išskiria saldų nektarą.

Spalio 9-12 dienomis didžiausio Baltijos šalyse tarptautinio trumpų filmų festivalio „Vilniaus kino šortų“ programos bus rodomos Vilniuje, kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“. Spalio 16-19 dienomis festivalis kelsis į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius ir Panevėžį.


Šiame straipsnyje: Kino šortaikinasfestivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių