Vilniuje atidaryta „Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių“ paroda

Vilniaus rotušėje atidaryta šiuolaikinės lietuvių tapybos ir fotografijos paroda „Žydiškojo Vilniaus įvaizdžių topografija“. Parodyti Lietuvoje, menininkų darbai bus vežami į Berlyną, Keiptauną, Buenos Aires – ten, kur yra stiprios litvakų bendruomenės.

Pažvelgti į savo miestą kitomis akimis – toks buvo parodos sumanytojų prašymas, kai rengė parodą, skirtą žydiškojo Vilniaus istorijai. 14 menininkų ekspozicijai pateikė darbų, kuriuose ir tiesmuki įspūdžiai, ir pamąstymai apie žydiškąjį Vilnių, jo sąsajas su Europa.

„Iš tiesų iki to laiko niekad nesusimąsčiau apie Vilniaus skverus. Kadangi dabar šitas projektas paskatino pasidomėti, tai supratau, kad Vilniaus užstatymas buvo visai kitas“, – kalbėjo dailininkas, parodos kuratorius Linas Liandzbergis.

Tokią neįprastą parodą sumanė Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje ir Moses-Mendelssohno Europos žydų studijų centras.

„Mums įdomu, kaip Lietuvai sekasi suprasti savo istoriją, todėl sugalvojome pakviesti menininkus, kad jie, kurdami, užduotų sau šį klausimą“, – sakė Moses-Mendelssohno Europos žydų studijų centro direktorius prof. dr. Julius H. Schoepsas.

Po parodos Vilniuje, menininkų darbai bus pervežti į Berlyną, vėliau į Izraelio sostinę Tel Avivą, Pietų Afrikos respubliką, Keiptauną, ir Argentinos sostinę Buenos Aires. Tuose miestuose šiandien gyvena daug žydų, išeivių iš Lietuvos, kurie Vilnių lygina su mitu. Pasak kultūros atašė Vokietijoje Gabrielės Žaidytės, Lietuvai pasisekė, kad rengiant parodą įsitraukė Potsdame veikiantis Europos žydų studijų centras.

„Tai yra ta institucija, kuri turi viena – tai puikų vardą, antra – tikrai išmano turinį ir žino, ką jie daro. Ir trečia, kad jie atvažiuoja dabar į Lietuvą, kad mes turime bendrus projektus, kurie garsina Lietuvą ir ne tik Vokietijoje. Tai tikrai yra tas vardas, su kuriuo mes (galime – LRT.lt) eiti ir būti pasaulyje“, – dėstė parodos kuratorė G. Žaidytė.

Kiekvienoje šalyje, kurioje paroda bus eksponuojama, kuratoriai tikisi rinkinį papildyti tenykščių, litvakiškas šaknis turinčių menininkų darbais. Lietuvoje ją galima pamatyti Vilniaus rotušėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių