Vilniuje prasideda 15-asis kino forumas „Scanorama“

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje prasideda 15-ąjį gimtadienį švenčiantis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Bus parodyta daugiau kaip 100 filmų iš Europos ir už jos ribų.

Šiemetinio festivalio repertuarą jo organizatoriai vadina išskirtiniu.

Anot jų, „Scanoramos“ programoje žiūrovai pamatys stipriausius metų filmus – Auksinės palmės šakelės, Berlyno Auksinio lokio, Kanų festivalio apdovanojimus pelniusias juostas.

Pasak „Scanoramos“ įkūrėjos ir meno vadovės Gražinos Arlickaitės, šiemet festivalio programose ypač stiprią poziciją užima vokiškas kinas – tai yra ilgalaikio „Scanoramos“ bendradarbiavimo su Goethe’s institutu rezultatas. Šiemet beveik dešimtmetį trunkančią draugystę vainikuoja „Goethe salonas“,  jame bus galima pamatyti svarbiausius vokiškus festivalio filmus, vyks susitikimai su jų režisieriais.

„Scanorama“ visuomet siekė ne tik atvežti geriausius, bet ir atrasti naujus kūrėjus ir jų darbus – tuos, kurie didžiuosiuose festivaliuose lieka mažiau įvertinti, tačiau yra įdomūs savo drąsa, atmosfera ir požiūriu į kino konvencijas. Jie yra mažesnio biudžeto, labiau kameriniai, drąsiau išnaudojantys žanrus ir kino formas. Šiemet tokius filmus žiūrovai ras naujoje festivalio programoje „Galvok ką nori“, – teigia organizatoriai.

Kasmetinėje retrospektyvų programoje „Iš arčiau“  – kino esteto Luchino Visconti (Lučino Viskinčio) ir modernios visuomenės antropologo Hichaelio Hanekeso darbai.

Festivalio programoje „Atvira Lietuvos kino istorija“ – dokumentinio kino režisierių Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių retrospektyva „Būsenos ir portretai“, aktoriaus Regimanto Adomaičio 80-mečiui skirtas Algimanto Kundelio filmas „Suaugusių žmonių žaidimai“ (1967) ir pirmoji išlikusi lietuviškos lėlinės animacijos juosta „Storulio sapnas“ (1938).

Šiais metais beveik pusę „Scanoramos“ programos sudaro moterų režisierių filmai. Apie tai „Scanorama“ kvies kalbėti diskusijoje „Moterys kino industrijoje“.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks iki lapkričio 26 dienos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.


Šiame straipsnyje: Scanoramakino forumaskinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių